Στην Ιταλία οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι

Οι τουρκικές αρχές θα έρθουν σε επαφή με ιταλούς αξιωματούχους για την επιστροφή των δυο ακολούθων. Ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία ενδέχεται να επιδιώξει άλλες επιλογές, εκτός του ΝΑΤΟ. Το αίτημα έκδοσης των 8 και ο πόλεμος ανακοινώσεων με το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Στην Ιταλία οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι

Δύο τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι αποσπασμένοι στην Ελλάδα διέφυγαν στην Ιταλία αφού ανακληθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι τουρκικές αρχές θα έρθουν σε επαφή με ιταλούς αξιωματούχους για την επιστροφή τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως δύο τούρκοι δημόσιοι λειτουργοί στο Μπανγκλαντές διέφυγαν στη Νέα Υόρκη.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως η προθεσμία που είχε δοθεί στους τούρκους διπλωμάτες για να επιστρέψουν στην Άγκυρα στο πλαίσιο των ερευνών για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εξέπνευσε σήμερα και πως νομικές ενέργειες θα αναληφθουν εναντίον εκείνων που δεν επέστρεψαν.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να περιμένει μια απάντηση από τους αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά μ' έναν τούρκο αξιωματικό αποσπασμένο στο ΝΑΤΟ ο οποίος ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ αφού ανακλήθηκε από την κυβέρνηση.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως επιλύθηκαν τα προβλήματα που είχαν προκληθεί από την απόπειρα πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ στη νότια Τουρκία, που χρησιμοποιείται από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στο εξής η Τουρκία θα συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις του συνασπισμού με πολεμικά αεροπλάνα, δήλωσε.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία ενδέχεται να επιδιώξει άλλες επιλογές, εκτός του ΝΑΤΟ, για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, αν και η πρώτη επιλογή της είναι πάντα η συνεργασία με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του κάλεσε τη Ρωσία σε κοινές επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

"Θα συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Ανέκαθεν καλούσαμε τη Ρωσία σε επιχειρήσεις εναντίον του Νταες", δήλωσε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε πάντως πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη Συρία με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Θεωρούνται καταζητούμενοι για την Αγκυρα

Καταζητούμενοι θεωρούνται πλέον για την Τουρκική κυβέρνηση οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι που υπηρετούσαν στην τουρκική πρεσβεία στη Αθήνα. 

Σύμφωνα με την εντολή του Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όλοι οι Τούρκοι Αξιωματικοί που υπηρετούσαν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στην Άγκυρα το αργότερο μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, στις 13 Αυγούστου. Οι δύο συγκεκριμένοι αξιωματικοί δεν επέστρεψαν αλλά και δεν έδωσαν το στίγμα τους στην κεντρική υπηρεσία. 

Αρχικά οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι θεωρούνταν εξαφανισμένοι καθώς θεωρητικά είχαν χρονικό περιθώριο για να παρουσιαστούν. Όμως η απουσία τους από την τελετή που αφορούσε το ΝΑΤΟ στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 29 Ιουλίου (παράδοση-παραλαβή της Διοίκησης της νατοικής δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group 2) ήταν πρωτοφανής για τη διπλωματική πρακτική. 

Όταν λίγες ημέρες αργότερα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ειδοποίησε το αντίστοιχο ελληνικό ότι ανακαλούνται οι διαπιστεύσεις τους, τότε έγινε αντιληπτό ότι η εξαφάνιση τους δεν είναι τυχαία σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Ιλχαν Γιασιτλι και τον ναυτικό ακόλουθο πλοίαρχο Χαλίν Τουντς.

Σε τρεις ημέρες το επίσημο αίτημα για τους «οκτώ»

Την Τετάρτη παραδόθηκε από τον εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης το αίτημα για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν από την Τουρκία και ήρθαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την Hurriyet ο εισαγγελέας της έστειλε το κείμενο στο υπουργείο για να μεταφραστεί στα αγγλικά.

Τρεις ημέρες μετά αναμένεται να φθάσει στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το επίσημο αίτημα για την έκδοση. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει στη συνέχεια να το διαβιβάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά, καθώς το επίσημο αίτημα θα έχει σταλεί ήδη από την τουρκική κυβέρνηση όταν οι 8 αξιωματικοί θα αρχίζουν να εξετάζονται στις 19 Αυγούστου και αυτή η νομική -διπλωματική υπόθεση θεωρείται πολύ λεπτή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσης όπως είχε γράψει η Realnews, στην Αθήνα θα έρθει στις 29 Αυγούστου ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χτες έγινε γνωστό ότι στη Βουλγαρία, αρνήθηκαν να δώσουν πολιτικό άσυλο σε Τούρκο επιχειρηματία που έφτασε στη Σόφια λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

ΥΠΕΞ: Ενδειξη αδιαλλαξίας οι προσωπικές επιθέσεις

Με μία λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στη σημερινή επίθεση δια ανακοινώσεως του τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον του υπουργού Νίκου Κοτζιά. 

«Οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής».

Παράλληλα επαναλαμβάνει την σταθερή θέση του κ. Κοτζιά για την επίλυση του Κυπριακού ότι «η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» καθώς «η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου».

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή του ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως «ατυχή προσέγγιση» αυτή που «συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς» όπως διαφαίνεται από την «ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», και με την ευκαιρία αυτή, όπως αναφέρει, υπενθυμίζει «ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtakl?k Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει - δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων».

«Αυτή την περίοδο» καταλήγει η ανακοίνωση «που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση»


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v