Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Μαξίμου ο Α. Τσίπρας για κυβερνητικό... check up

Οι εξελίξεις στη γείτονα και στη Λιβύη εντείνουν τις ανησυχίες στην κυβέρνηση για νέες προσφυγικές ροές. Πρωθυπουργικός έλεγχος για τα σημειώματα υπουργών-επιτελών εν όψει ΔΕΘ. Πρώτη αποτίμηση για χρέος, πλεονάσματα και εργασιακά. Ανοικτό το ενδεχόμενο επίσκεψης Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα.

Στο Μαξίμου ο Α. Τσίπρας για κυβερνητικό... check up

Για ένα γρήγορο... check up της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού βρέθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου. Εχοντας ολοκληρώσει τις οκταήμερες διακοπές του και λίγο πριν αναχωρήσει για την γενέτειρά του, την Αρτα, όπου θα γιορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο, ο πρωθυπουργός «φιξάρει» – κατά τους συνεργάτες του – χρονοδιαγράμματα και σημειώματα των επιτελών του, βάσει των αποφάσεων που είχαν ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έλευση στο Μαξίμου δεν είναι «εσπευσμένη», καθώς είχε γνωστοποιηθεί (στους ενδιαφερόμενους) από την Δευτέρα, όπως είχε αναφέρει σχετικά το Euro2day.gr.

Δεν έχει προγραμματισθεί επίσης ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αφού σχεδόν όλοι οι υπουργοί κάνουν χρήση της δεκαήμερης αδείας, ενώ από τους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στο Μαξίμου βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Αγγελος Τσέκερης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επρόκειτο να αναχωρήσει χθες το βράδυ για... πενθήμερες διακοπές, αφού η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες τον κράτησε στην Αθήνα.

Προσφυγικό, ευρω-τουρκική συμφωνία και Λιβύη

Από το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος μετέβη και χθες στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει για την κατάσταση του προσφυγικού, μετά και την σύσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα στην Κρήτη για την μετεγκατάσταση στο νησί 2.000 προσφύγων. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το θέμα του προσφυγικού.

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν, πάντως, ότι αφενός η ευρω-τουρκική συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή και, αφετέρου, οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη γεννούν φόβους για νέο προσφυγικό κύμα που θα «πλήξει», εκτός από την Ιταλία, και την Κρήτη.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι ροές από την Τουρκία δεν προκαλούν (ακόμα) ανησυχία, καθώς ο μέσος όρος αφίξεων πριν και μετά το πραξικόπημα δεν ξεπέρασε τις 90 ημερησίως.

Παρά ταύτα, ο κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και η περίπλοκη κατάσταση στη γείτονα (που δεν επιτρέπει, αυτή τη στιγμή, «επιστροφές» στα τουρκικά παράλια) προκαλεί εύλογες ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο.

Τα υπουργικά «σημειώματα»

Πέραν του προσφυγικού, στον κ. Τσίπρα θα δοθεί μία εικόνα για τα «σημειώματα» που ετοιμάζουν οι υπουργοί και οι επιτελείς του εν όψει των ανακοινώσεων που θα κάνει στη ΔΕΘ.

Ο ίδιος έχει θέσει σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα της ανάπτυξης και των κοινωνικών παρεμβάσεων (π.χ. «αντισταθμιστικά» μέτρα στους χαμηλοσυνταξιούχους που επλήγησαν ή θα πληγούν από την απώλεια του ΕΚΑΣ και στους άνεργους).

Ενημέρωση, επίσης, θα ζητήσει για την πορεία της άτυπης (μέχρι στιγμής) διαπραγμάτευσης περί των εργασιακών που θα βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κυρίως, θα αποτιμήσει με τους συνεργάτες του τις συζητήσεις που ήδη γίνονται στο παρασκήνιο για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (το οποίο θέλει να... χαμηλώσει, αρχής γενομένης από την μεθεπόμενη χρονιά, ει δυνατόν) ώστε να τροφοδοτηθεί το περίφημο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες.

Θα έλθει ο Ντάισελμπλουμ;

Ανοικτή παραμένει η επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία διέρρευσε ως «σκέψη» από τις Βρυξέλλες.

Μέχρι χθες, το ημερολόγιο του κ. Τσίπρα και του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είχε σχετική υπογράμμιση, ωστόσο η εκκρεμότητα αναμένεται να λήξει άμεσα, καθώς το επόμενο EWG έχει προγραμματισθεί για τις 29 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v