Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σημάδια ζωής» για την ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο

Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το β' τρίμηνο. Κινήθηκε με θετικό πρόσημο σε τριμηνιαία μέτρηση, αλλά σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2015 καταγράφεται πτώση 0,7% του ΑΕΠ. Θετική αναθεώρηση για το α' τρίμηνο.

«Σημάδια ζωής» για την ελληνική οικονομία το β τρίμηνο

Σε ύφεση παρέμεινε η ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο της χρονιάς, αν και διαφαίνονται «σημάδια ζωής». Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το πρώτο τρίμηνο του 2016 αλλά και ύφεση 0,7% του ΑΕΠ αν συγκριθεί με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Παράλληλα η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προ το καλύτερο την εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο η ύφεση διαμορφώθηκε σε 0,8% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015.

Με αυτά τα δεδομένα το ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο εξάμηνο εμφανίζει σε ετήσια βάση υποχώρηση 0,75% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι στόχος για τη φετινή χρονιά είναι να περιοριστεί η ύφεση στο 0,3% του ΑΕΠ, πρόβλεψη που ασπάζεται και η Κομισιόν η οποία προβλέπει ανάκαμψη το β' εξάμηνο του 2016.

Τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς και προκάλεσαν θετική αντίδραση στο ΧΑ. Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,1% του ΑΕΠ σε τριμηνία μέτρηση.

«Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απ' όσο αναμένονταν, είχαμε και θετική αναθεώρηση που δείχνει πιο ήπια ύφεση το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε στο πρακτορείο ο Νίκος Μαγγίνας οικονομολόγος της Εθνικής. «Η εγχώρια ζήτηση ήταν πιθανότατα καλύτερη από την πρόβλεψη λόγω τουρισμού... τα στοιχεία δείχνουν θετική αναστροφή της οικονομίας το δεύτερο μισό της χρονιάς», συμπλήρωσε.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v