Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το περσινό «χουνέρι» εντείνει την φετινή εκλογολογία

Ποια στοιχεία αναδεικνύει η αντιπολίτευση για να πείσει ότι «ο Τσίπρας ξεσκονίζει κάλπες». Στην κορυφή η «υπόθεση Γεωργίου» που κάνει άνω κάτω τη ΝΔ και οδηγεί σε (κατά Βενιζέλο) εκτιμήσεις περί «τρίτου κυβερνητικού εταίρου». Στο Μαξίμου… ετοιμάζονται για τη «μεγάλη φθινοπωρινή μάχη».

Το περσινό «χουνέρι» εντείνει την φετινή εκλογολογία

«Μετά το περσινό χουνέρι εγώ θα βλέπω εκλογές ό,τι κι αν λένε στο Μαξίμου». Η φράση ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα της πολιτικής ζωής και απηχεί πλήρως τις απόψεις όλης της αντιπολίτευσης (και τμήματος της... συμπολίτευσης) παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις για εκλογικό σχεδιασμό.

Ως «χουνέρι» εννοεί τον εκλογικό αιφνιδιασμό που επιχείρησε πέρυσι τον Αύγουστο ο Αλέξης Τσίπρας, αρνούμενος να παραδώσει σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Υπέρ της οποίας υπερθεμάτιζε σύσσωμη η τότε «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) με τυπικό επιχείρημα ότι στις επώδυνες ψηφοφορίες στη Βουλή για τη νέα συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απωλέσει 31 βουλευτές.

Αυτή την επιλογή δεν του τη «συγχώρησαν» οι αντίπαλοί του, με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να τον κατηγορούν μέχρι και σήμερα ότι ενώ «έβαλαν πλάτη» και υπερψήφισαν τη νέα συμφωνία-μνημόνιο, ο πρωθυπουργός προτίμησε τις εκλογές από τη σύμπραξη.

Εχοντας, συνεπώς, άπαντες οι «απέναντι»... δαιμονοποιήσει την «τακτική Τσίπρα», αναλύουν τα φετινά δεδομένα με βάση τα περσινά: αφού – λένε – ο Τσίπρας κάνει εκλογές όποτε στριμώχνεται, αυτό θα κάνει και τώρα αν δεν του βγει η δεύτερη αξιολόγηση και εάν η εφαρμογή των μέτρων (φόροι-ΕΝΦΙΑ-ασφαλιστικό) οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπικό ναδίρ.

Προς επίρρωση, προσθέτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

* Ο πρωθυπουργός «σηκώνει» με αυξανόμενη συχνότητα και «αυστηρότητα» το θέμα του χρέους και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων «παίζοντας τα ρέστα του»: αν του βγει, θα εμφανιστεί νικητής και, παράλληλα, θα βρει πόρους για κοινωνικά αντισταθμίσματα. Αν δεν του βγει – λένε – θα έχει το άλλοθι για τις κάλπες.

Με... τρόμο, συνεπώς, είδαν προ ημερών την ανάρτηση του κ. Τσίπρα για την επέτειο από το γενναίο κούρεμα του γερμανικού χρέους το 1953. Ενώ με προβληματισμό (τουλάχιστον...) υποδέχονται τη διαρροή ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει επί του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές – το οποίο (πόρισμα) εισηγείται διπλωματικές και δικαστικές οδούς για τη διεκδίκησή τους.

* Παρότι η κυβέρνηση παρέπεμψε τη Συνταγματική Αναθεώρηση για την άνοιξη του 2017, ψήφισε εν μέσω θέρους τον νέο εκλογικό νόμο, ώστε εάν οι επόμενες εκλογές (με μπόνους) δεν οδηγήσουν σε κυβέρνηση, οι μεθεπόμενες να γίνουν με απλή αναλογική που θα μειώσει ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική δύναμη των δύο πρώτων.

* Βρίσκεται στο ζενίθ «η δίωξη» (όπως λένε) επιχειρηματιών-εκδοτών, όπως έδειξε η πρόταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για επαναπομπή της υπόθεσης Ψυχάρη και η κίνηση της Εφορίας Μεγάλου Πλούτου να δεσμεύσει την προσωπική περιουσία του Γιάννη Αλαφούζου (ελέγχεται για ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ).

* Μπαίνει στην τελική ευθεία η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα των τραπεζικών δανείων προς τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης.

Το πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και εάν είναι «καταδικαστικό» θα ανοίξει τον δρόμο για την ποινική διερεύνηση των εγκαλουμένων. (σ.σ. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις τραπεζικών στελεχών και εκδοτών προέκυψε σαφώς προβληματική, ως προς τους όρους και τις εγγυήσεις, χορήγηση δανείων πολλών εκατομμυρίων ευρώ).

«Υπόθεση Γεωργίου» και ο ...τρίτος κυβερνητικός εταίρος

Στην κορυφή όλων των «στοιχείων» που εκτινάσσουν την εκλογική καχυποψία πολιτικών (και όχι μόνο) παραγόντων, βρίσκεται η «υπόθεση Γεωργίου». 

Η εκ νέου ποινική δίωξη (με πρόταση της ιδίας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου) εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για τεχνική διόγκωση του ελλείμματος που οδήγησε στα μνημόνια, θεωρείται «μητέρα των μαχών» που θα δοθούν το φθινόπωρο.

Για την ακρίβεια, η υπόθεση άρχισε ήδη... να παράγει αποτελέσματα στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς οι «καραμανλικοί» χαιρέτισαν την επαναπομπή πιέζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πράξει το ίδιο, ενώ οι δυνάμει σύμμαχοί του για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τη ΝΔ στο μέλλον, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αντιδρούν και του ζητούν το αντίθετο.

Οπως έχει ήδη αναφέρει το Euro2day.gr δε, στην «υπόθεση Γεωργίου» βρίσκεται ενωμένο... το όλον ΠΑΣΟΚ και το όλον Ποτάμι, εντείνοντας την πίεση στον σημερινό αρχηγό της ΝΔ.

Ουδείς αναλυτής θεωρεί τυχαία την ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας καυτηρίαζε, βεβαίως, την επαναπομπή, ενώ μιλούσε για τον «τρίτο κυβερνητικό εταίρο» - εννοώντας τον λεγόμενο «καραμανλικό χώρο».

Γιατί... χαμογελούν στο Μαξίμου;

Πως υποδέχεται το Μαξίμου όλα τα παραπάνω; Χαμογελώντας –προς το παρόν. Απαντες οι κυβερνητικοί επιτελείς διαβεβαιώνουν ότι «οι εκλογές δεν είναι στα σχέδια του πρωθυπουργού», διότι οι επόμενοι μήνες «θα είναι μήνες διαπραγματευτικής μάχης και ανάδειξης καταστάσεων που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση».

Επιπλέον, διαβεβαιώνουν ότι «πρόβλημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται να υπάρξει» καθώς το… ζόρι που περνούν ουκ ολίγοι βουλευτές με την εφαρμογή των μέτρων ισοφαρίζεται «από την λυσσαλέα επίθεση της διαπλοκής», η οποία «θα ενταθεί εξαιτίας της πίεσης που δέχεται από τη Δικαιοσύνη και τους μηχανισμούς κατά της φοροδιαφυγής».

Κατά την ανάγνωση των κυβερνητικών στελεχών δε, «στην πραγματικότητα κανείς από την αντιπολίτευση δεν θέλει εκλογές τώρα»: αφενός … εξαιτίας των παραπάνω ζητημάτων και, αφετέρου, διότι η επιχείρηση «νέες συμμαχίες» βρίσκεται στην αρχή – εννοώντας την προσπάθεια αναστύλωσης του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με ή χωρίς τον Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι.

Μένει να φανεί γιατί χαμογελούν ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v