Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ακριβαίνουν» τα ασφαλιστικά προϊόντα

Ποιοι λόγοι πιέζουν τις εταιρείες να ανεβάσουν τα τιμολόγιά τους και πώς προσπαθούν να αμβλύνουν τις πιέσεις προς όφελος των πελατών τους. Η πτώση των εγγυημένων αποδόσεων, τα προγράμματα υγείας και τα συμβόλαια του κλάδου αυτοκινήτων.

«Ακριβαίνουν» τα ασφαλιστικά προϊόντα

«Στην ελληνική αγορά υπήρχαν πολύ ελκυστικά προϊόντα, τα οποία σταδιακά μετεξελίσσονται σε ελκυστικά» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας πως μια σειρά από σοβαρούς λόγους επιβάλλουν αυξημένες επιβαρύνσεις στις περισσότερες καλύψεις.

«Όσο και αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας που βλέπουν πλέον το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς, η αλήθεια είναι πως οι αυξημένες απαιτήσεις του Solvency II, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, μας εμποδίζει.

Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε το καταλληλότερο ασφαλιστικό πακέτο σε κάθε πελάτη μας, προκειμένου να μην τον τιμολογήσουμε με αχρείαστες ή έστω με λιγότερο αναγκαίες καλύψεις. Επίσης, κάνουμε εκπτώσεις σε όσους έχουν παραπάνω από ένα συμβόλαια στην εταιρεία μας, ή σε όσους επιλέξουν προγράμματα νοσηλείας με συνεργαζόμενες κλινικές, ενώ παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα πληρωμών σε άτοκες δόσεις μέσα από τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Υπάρχουν τέλος ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν απλές ασφαλιστικές καλύψεις, φτηνότερα μέσω του διαδικτύου. Ειδικότερα στο χώρο του αυτοκινήτου, οι εταιρείες όχι μόνο προσφέρουν συμβόλαια λίγων μηνών, αλλά κάποιες εξ' αυτών ξεκίνησαν ήδη να λανσάρουν προϊόντα για όσους οδηγούς χρησιμοποιούν σε περιορισμένο βαθμό το όχημά τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πέρα από τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency II, μεταξύ των παραγόντων που «στριμώχνουν» τις ασφαλιστικές εταιρείες, συγκαταλέγονται:

• Τα οριακά επιτόκια που αποδίδουν οι τοποθετήσεις σε καταθέσεις και κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Ενδεικτικό είναι το ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες είτε δεν προσφέρουν πλέον στα συμβόλαια ζωής ελάχιστη ετήσια εγγυημένη απόδοση, είτε η απόδοση αυτή υπολείπεται του 1,5%, ή και του 1% (σε σύγκριση με έως και 2,5%-3% που προσφερόταν το 2014).

• Οι αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν κατά την τελευταία διετία, όπως πχ η αύξηση του ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές (επηρεάζονται τα συμβόλαια του κλάδου υγείας), η άνοδος του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% και η αύξηση του Φόρου Κύκλου Εργασιών σε πολλές κατηγορίες ασφαλιστικών συμβολαίων.

• Ο υψηλός ιατρικός πληθωρισμός επηρεάζει τις τιμές των συμβολαίων υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα πρόσφατου άρθρου του γνωστού παράγοντα της αγοράς κ. Γιάννη Ξηρογιαννόπουλου: «Λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης στην χώρα μας, η παράμετρος του ετήσιου κόστους ασφάλισης είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη κατά την έναρξη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας.

Η συνεχής εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα ιατρικό πληθωρισμό, έχει οδηγήσει σε συνεχείς αυξήσεις των ασφαλίστρων τα τελευταία χρόνια. Το αρχικό κόστος ένταξης λοιπόν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι σχετικά προσιτό, με την έννοια ότι οι συνεχόμενες αυξήσεις του ασφαλίστρου σε βάθος χρόνου, μπορούν να οδηγήσουν μελλοντικά σε αδυναμία πληρωμής του από τον ασφαλιζόμενο και ουσιαστικά στην αναγκαστική ακύρωσή του».

Προβληματισμός επίσης επικρατεί στην αγορά και σε ότι αφορά τα τιμολόγια του κλάδου αυτοκινήτου, τα οποία έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40% μέσα στην τελευταία τετραετία. Πολλοί παράγοντες του κλάδου θεωρούν τις μειώσεις αυτές υπερβολικές και επικίνδυνες, τονίζοντας πως σε περίπτωση που αυξηθεί η κίνηση στους ελληνικούς δρόμους θα ανεβεί εκ νέου ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, άρα και το κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών.

«Το ασφάλιστρο εύκολα το μειώνεις, αλλά πολύ δύσκολα το αυξάνεις» υποστηρίζεται χαρακτηριστικά και παράλληλα εκφράζεται ότι η ελπίδα ότι σταδιακά θα σταματήσουν ορισμένες τουλάχιστον, υπερβολικά χαμηλές, τιμολογήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v