Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες «μόνιμες» δομές φιλοξενίας προσφύγων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Κυβερνητική πηγή ανέφερε το σχεδιασμό νέων εγκαταστάσεων με δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ατόμων η καθεμία. Στόχος η αποσυμφόρηση των νησιών και κάποιων προσωρινών καταφυγίων. Οι αρχές επέστρεψαν άλλους οκτώ Σύρους στην Τουρκία χθες.

Νέες «μόνιμες» δομές φιλοξενίας προσφύγων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νέες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία προσφύγων σχεδιάζει η χώρα προκειμένου να περιορίσει το συνωστισμό στα στρατόπεδα προσφύγων στα νησιά, όπως τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει αρκετές νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν από 1.000 ανθρώπους η καθεμία, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες από τα νησιά και άλλα περιορισμένα μέρη ή από χώρους που χρησιμοποιούνται προσωρινά.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χαλαρώσει τις αυξανόμενες εντάσεις και να βελτιώσει τις συνθήκες που οι ίδιοι οι πρόσφυγες χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες», αναφέρει το πρακτορείο. Πάνω από 10.700 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πέντε ελληνικά νησιά που έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν μόνο 7.450 άτομα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Όπως πρόσθεσε η οργάνωση Save the Children, οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε «βρώμικες, μη ασφαλείς συνθήκες (...) χωρίς να φαίνεται τέλος» στην κατάσταση αυτή.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η αργή επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου προσθέτει στο μεγάλο πρόβλημα στα στρατόπεδα.

«Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στα νησιά. Ο κόσμος αισθάνεται εγκλωβισμένος και η απογοήτευση αυξάνεται. Ήρθαν πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά αυτό δε συνέβη», επεσήμανε η πηγή. «Κινούμαστε προς μια διαδικασία αποσυμφόρησης ενώ επιταχύνουμε και την επεξεργασία των αιτημάτων για άσυλο (...) οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι καλύτερες, πιο μόνιμες, με μικρές κατοικίες», πρόσθεσε.

Οι ελληνικές αρχές τόνισαν αργά την Τετάρτη ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία, επέστρεψαν στη γειτονική χώρα με αεροπλάνο, οκτώ ακόμη άνδρες από τη Συρία, οδηγώντας το συνολικό αριθμό στους 476.

Περιλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στα νησιά, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε 57.679 από 42.000 το Μάρτιο. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 61.409 ανθρώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v