Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο για έξοδο στις αγορές και τα «αγκάθια»

Το δέλεαρ της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η ανάγκη να κλείσει γρήγορα η β' αξιολόγηση. Ποιες κινήσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, για να δοκιμάσει την «όρεξη» των αγορών. Η σημασία της άντλησης ρευστότητας από τράπεζες και επιχειρήσεις. Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες.

Το σχέδιο για έξοδο στις αγορές και τα «αγκάθια»

Μέσα από συμπληγάδες όπως η δεύτερη αξιολόγηση, η διευθέτηση της βραχυπρόθεσμης λύσης για το χρέος και η πολιτική ομαλότητα, πρέπει να περάσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου η ελληνική οικονομία να λάβει μερίδιο από τα οφέλη του φθηνού χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αιχμή την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Στο πλαίσιο των πολλαπλών διαπραγματεύσεων (χρέος, αξιολόγηση) και με στόχο την ποσοτική χαλάρωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, θα ετοιμάσει Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους, καθώς έως σήμερα υιοθετούσε την αντίστοιχη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Γρήγορες εκδόσεις...

Το «τυράκι» της εξόδου της χώρας στις αγορές εφόσον κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών και υπαγορεύεται από την αδήριτη ανάγκη να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και το «στεγνό» από ρευστότητα τραπεζικό σύστημα...

«Εφόσον ενταχθούμε στο QE, που θα σημαίνει όμως ότι όλα έχουν λειτουργήσει ρολόι, τότε ο σχεδιασμός προβλέπει να γίνουν λίγες (σ.σ. μία μεσοπρόθεσμου και μία μακροπρόθεσμου ορίζοντα) γρήγορες εκδόσεις ομολόγων, συντονισμένες και συμφωνημένες με τους θεσμούς και έως εκεί», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Οι εκδόσεις, οι οποίες θα γίνουν όσο η χώρα είναι στο QE, αφενός θα ομαλοποιήσουν την καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους, αφετέρου θα ανοίξουν τον δρόμο για ομολογιακές εκδόσεις και απευθείας δανεισμό σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Σήμερα το κόστος για τις τράπεζες είναι υψηλό στην αγορά repos, ενώ υπάρχει και η δέσμευση μείωσης του ακριβού δανεισμού από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ».

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου προβλέπει την έξοδο της χώρας στις αγορές -εφόσον υλοποιηθεί βέβαια το πρώτο σκέλος- να γίνεται μία φορά τον χρόνο μόνο και μόνο για να μη χάνεται η επαφή με τους επενδυτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέρος του σχεδιασμού αποτελεί και η συνεννόηση με τις ξένες επενδυτικές τράπεζες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για το ενδεχόμενο αυτό.

Οι συμπληγάδες

Ο σχεδιασμός, όμως, μπορεί να παραμείνει στα χαρτιά, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κρατήσει σταθερή πορεία τόσο στην οικονομία όσο και σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο εξάμηνο και σαφώς υπάρχει πάντα το αναπάντητο ερώτημα τι θα γίνει με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ετοιμάζονται προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, με το βάρος να πέφτει στην ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσουν εντός του Σεπτεμβρίου τα προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τραπεζικές πηγές, ωστόσο, εκφράζουν προβληματισμό για τον ταχύ βηματισμό της κυβέρνησης όσον αφορά στην έναρξη και στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «αν χαθεί πολύτιμος χρόνος, οι τράπεζες θα βρεθούν για μία ακόμη φορά αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v