Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζει «σκανάρισμα» των ελληνικών τραπεζών

Στο μικροσκόπιο των ξένων fund managers θα βρεθούν το προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες. Το μπαράζ των road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Τα κόκκινα δάνεια, οι καταθέσεις αλλά και οι ανησυχίες για τα κεφάλαια.

Αρχίζει «σκανάρισμα» των ελληνικών τραπεζών

Αντιμέτωποι με τους ξένους επενδυτές αναμένεται να βρεθούν εντός του Σεπτεμβρίου τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών σε μπαράζ road shows, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Η ατζέντα είναι ιδιαίτερα φορτωμένη καθώς πέραν των παραδοσιακών και ετήσιων road shows που διεξάγει το ελληνικό χρηματιστήριο περί τα μέσα Σεπτεμβρίου στη βρετανική πρωτεύουσα, υπάρχει η παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στη Νέα Υόρκη και οι κατ' ιδίαν συναντήσεις, στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με τους fund managers μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου των ελληνικών τραπεζών.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν τα κόκκινα δάνεια, η δεύτερη αξιολόγηση, η πολιτική σταθερότητα και οι ανησυχίες (σ.σ. εξαιτίας των κόκκινων δανείων) για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στα μέσα του 2017.

Το "καυτό" θέμα

Το ζήτημα που αναμένεται να μονοπωλήσει τα φετινά road shows είναι, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές, τα κόκκινα δάνεια και η αντιμετώπισή τους.

«Μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση μείωσης και αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει δεκάδες ερωτήματα από την πλευρά των διαχειριστών κεφαλαίων και να συνεχίσει τον προβληματισμό όσον αφορά στην τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Ωστόσο από πέρυσι έως και σήμερα έχουν γίνει πολλά και δύσκολα βήματα και υπάρχει για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο με στόχο την ανάθεση τη διαχείρισης και της πώλησης κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες και ξένα funds".

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα έργα και όχι τα λόγια στο μέτωπο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα είναι αυτά που θα ενθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές, επομένως απαιτείται ακόμη τουλάχιστον ένα εξάμηνο, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ξένης επενδυτικής κοινότητας.

Νέα (;) ανακεφαλαιοποίηση

Οι τραπεζίτες μπορεί από την πλευρά τους να δηλώνουν κατηγορηματικά πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες με ανάγκη νέων κεφαλαίων και μάλιστα επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δείχνουν την επιστροφή στην κερδοφορία, υπάρχουν ωστόσο ξένοι αναλυτές και fund managers, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο τεράστιος όγκος των κόκκινων δανείων είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος και οι τράπεζες θα χρειασθούν νέα τόνωση κεφαλαίων.

Καταθέσεις

Στο επίκεντρο στις συναντήσεις με τους ξένους επενδυτές αναμένεται να βρεθεί και το θέμα των καταθέσεων. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει χάσει από την αρχή της κρίσης έως την επιβολή των capital controls καταθέσεις περίπου 100 δισ. ευρώ, φθάνοντας σε οριακό συστημικό σημείο.

Η επιστροφή των καταθέσεων, αρχής γενομένης από τα ποσά που είναι κρυμμένα στα στρώματα, αποτελεί μέγα ζητούμενο καθώς θα ενισχύσει τη ρευστότητα του συστήματος. Τα τραπεζικά στελέχη αναμένεται να επαναλάβουν την εκτίμηση ότι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά δεν αποκλείεται να επιστρέψουν, στην καλύτερη περίπτωση, στις τράπεζες καταθέσεις 3-4 δισ. ευρώ εως το τέλος του έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v