Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ποια συνταγή θα ανέβει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποια μηνύματα θα στείλει, πού θα εστιάσει και τι θα αποφύγει. Σχεδόν έτοιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα, το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που αντιπροτείνεται.

Με ποια συνταγή θα ανέβει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις τελευταίες πινελιές στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ βάζουν αυτές τις μέρες τα μέλη των σχετικών ομάδων εργασίας που έχουν οριστεί από την ηγεσία, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη. Ο χρόνος για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πλέον αρχίζει να μετρά αντίστροφα και οι άξονες ενός βασικού μέρους του προγράμματος θα γίνουν γνωστοί από τον ίδιο κατά την ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων στις 17 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισημάνει ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση, θα δώσει έμφαση στο τρίπτυχο «ευέλικτο κράτος - λιγότεροι φόροι - στοχευμένες μεταρρυθμίσεις» και θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες με τους οποίους θα επιτευχθεί η πρόταση 2% πλεόνασμα και 4% ανάπτυξη.

Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να εμφανιστεί με ρεαλιστικές θέσεις και χωρίς υποσχέσεις που θα ακουστούν ευχάριστα αλλά δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Όπως σημειώνει συνεργάτης του, «η Θεσσαλονίκη παραπέμπει σε συνειρμούς ακατάπαυστης και λαϊκίστικης υποσχεσιολογίας, με πρώτο εκφραστή αυτής τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιος έχει ξεχάσει το προ δύο ετών περίφημο 'πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης' με το οποίο ανέβηκε στην εξουσία αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει αυτή την πεπατημένη. Θα πει μόνο αλήθειες», τονίζει η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα περιγράψει το όραμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και θα μιλήσει για το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» που θα προτείνει στους πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους παράλληλα ότι έχει τον τρόπο για να το εφαρμόσει. «Κλείνοντας το μάτι» στους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους, θα στείλει το μήνυμα «Δουλειές για τους πολλούς - Δουλειές για τους νέους», ενώ θα επαναλάβει ότι είναι εφικτή η μείωση δημόσιων δαπανών με στοχευμένες κινήσεις, ώστε να είναι εφικτή για τους πολίτες η μείωση του φορολογικού βάρους.

Εξαιρετικά φειδωλός

Πάντως, θα είναι εξαιρετικά φειδωλός σε εξαγγελίες και οι εξαγγελίες του σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν και από τις προθέσεις της κυβέρνησης: αν δηλαδή θα προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε πρόωρες κάλπες (κάτι που θεωρούν πολύ πιθανόν), τότε ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα στο σύνολό του, ενώ αν δεν ανακοινωθούν εκλογές, κάποια από τα χαρτιά του θα τα κρατήσει κλειστά.

Άλλωστε, τονίζουν κομματικές πηγές, ειδικά το οικονομικό πρόγραμμα συναρτάται από τον χρόνο των εκλογών, καθώς και την κατάσταση της οικονομίας όταν στηθούν οι κάλπες. Κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις που θα ανακοινωθούν, θα πρέπει να επαναπροσδιορίζονται συνεχώς, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε στιγμής. Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό και την υιοθεσία, την αναδοχή και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, ενώ σχεδόν έτοιμες είναι και οι γαλάζιες θέσεις για την ασφάλεια, την παιδεία και την υγεία.

Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, θέμα απολύσεων δεν τίθεται, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ αντίθετα σημαντική θέση καταλαμβάνει η «αξιολόγηση», που είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Μητσοτάκη αλλά δεν προχώρησε στη συνέχεια. Και όλα αυτά, με φόντο το «καυτό» φθινόπωρο που θα θέσει σε νέα δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης, με δεδομένη την επικείμενη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα εργασιακά καθώς και τη νέα αξιολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v