Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «πονοκέφαλος» ΔΕΘ και το Σοσιαλιστικό ραντεβού στο Παρίσι

Κυβερνητικό Συμβούλιο για την καυτή ατζέντα του φθινοπώρου. «Ανάπτυξη-επενδύσεις» στο επίκεντρο της ομιλίας στη ΔΕΘ, αλλά και απολογισμός του «παράλληλου προγράμματος». Προσκεκλημένος των Σοσιαλιστών στο Παρίσι ο Α. Τσίπρας, για «κοινή γραμμή» στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο «πονοκέφαλος» ΔΕΘ και το Σοσιαλιστικό ραντεβού στο Παρίσι

Η προετοιμασία για τη ΔΕΘ, η Σύνοδος Κορυφής του Νότου στην Αθήνα, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι (την Πέμπτη) και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, θα είναι τα βασικά σημεία του Κυβερνητικού Συμβουλίου που συγκαλεί ο πρωθυπουργός το μεσημέρι στο Μαξίμου.

Η «καυτή» φθινοπωρινή ατζέντα άρχισε να διαμορφώνεται από χθες μέσα από συνεχείς συσκέψεις που είχε ο κ. Τσίπρας με τους συνεργάτες του, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου στις επόμενες ημέρες.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος», σ' αυτή τη φάση, αφορά στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο ετήσιος «απολογισμός» -που συμπίπτει με τον ένα χρόνο από τις τελευταίες εθνικές εκλογές- θα επαναφέρει στο προσκήνιο το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» που είχε εμφανίσει ο κ. Τσίπρας πέρυσι, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με «αδύνατα» σημεία τα πεπραγμένα στα μέτωπα της φορολόγησης και της προστασίας των οικονομικά αδυνάμων.

Εξαγγελίες «τύπου ΔΕΘ» δεν θα υπάρχουν, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να αναζητεί πόρους για την ανακούφιση των πλέον ευπαθών πολιτών -για παράδειγμα των χαμηλοσυνταξιούχων που επλήγησαν (από τον Ιούνιο) και θα πληγούν (με το νέο έτος) από την απώλεια του ΕΚΑΣ.

Η ιδέα να αναδιανεμηθεί το εν λόγω βοήθημα σε όλους τους νυν και πρώην δικαιούχους δεν φαίνεται να περπατά, καθώς το απαγορεύει η μνημονιακή υποχρέωση περί κατάργησής του.

Κυβερνητική πηγή επιμένει πάντως ότι «οι προσπάθειες θα συνεχισθούν μέχρι τέλους» για συμφωνία σε ένα κοινωνικό επίδομα «περιορισμένου χρόνου» -δηλαδή μέχρι το 2018, που θα τεθεί σε εφαρμογή η εθνική σύνταξη.

Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές εμφανίζουν ως «σχεδόν βέβαια» την εξαγγελία για αντικατάσταση του σημερινού ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο, «δικαιότερο» φόρο ακίνητης περιουσίας, που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την αξία του ακινήτου αλλά και το εισόδημα που αποφέρει στον ιδιοκτήτη του (π.χ. ξενοίκιαστα διαμερίσματα).

Ανάπτυξη-επενδύσεις ο «τίτλος» της ΔΕΘ

Κατά τους κυβερνητικούς επιτελείς, το στίγμα της πρωθυπουργικής ομιλίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ (10 Σεπτεμβρίου) θα δώσει η επικέντρωση στην ανάπτυξη.

«Πώς θα κινηθούμε ως κυβέρνηση για να φτάσουμε στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017», λένε, και μιλούν για άνοιγμα «επενδυτικής βεντάλιας» που θα περιλαμβάνει δημόσιες-ιδιωτικές επενδύσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «πακέτα» και νέα νομοθετικά πλαίσια.

Τα πρώτα υπουργικά σημειώματα έχουν ήδη φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ η πλήρης εικόνα (δυνατοτήτων-προτάσεων) θα δοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να αρχίσει η επεξεργασία του προγράμματος που θα παρουσιασθεί στη Θεσσαλονίκη.

Με κοινή γραμμή στην Μπρατισλάβα

«Σφήνα» στην προετοιμασία μπαίνει η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα γίνει την Πέμπτη στο Παρίσι, με προσκεκλημένο τον κ. Τσίπρα ως «παρατηρητή» (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωπαϊκή ομάδα της Αριστεράς).

Το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία σ' αυτή τη διαδικασία, καθώς στόχος είναι να εμφανισθούν οι Σοσιαλιστές ηγέτες με κοινή γραμμή στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, η οποία θα ασχοληθεί με την κατάσταση που διαμορφώνει το Brexit.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα αναδείξουν την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών, αύξησης αναπτυξιακών πακέτων με μείωση των εθνικών συμμετοχών σ' αυτά, πλήρους εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς στόχους των εξόδων για την προσφυγική κρίση και, κυρίως, θεσμοθέτηση του λεγόμενου κοινοτικού κεκτημένου στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Σύνοδος του Νότου

Αυτή θα είναι εν πολλοίς και η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Νότου, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Οπως έγινε γνωστό χθες, απάντησαν θετικά όλοι οι αρχηγοί κυβερνήσεων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου -δηλαδή Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κύπρου αλλά και Ισπανίας, εάν στο μεταξύ δεν έχει ναυαγήσει πάλι η προσπάθεια του Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η κατάληξη της «Συνόδου του Νότου» θα είναι άλλωστε και το «υπερόπλο» του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αφού θα παρουσιάσει «τα σημαντικά βήματα για μία άλλη Ευρώπη», προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα.

Συνεργάτες του υπενθύμιζαν χθες ότι η «συμμαχία του Νότου» ήταν η βασική πρόταση του σημερινού πρωθυπουργού όταν διεκδικούσε την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014. «Δύο χρόνια μετά μπαίνει σε τροχιά», λένε, ευελπιστώντας ότι θα αποδώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v