Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος σε Κομισιόν: Καταθέστε για το χρέος στη δικαιοσύνη

Απορία για την επιστολή Κομισιόν αναφορικά με την υπόθεση Γεωργίου εκφράζει ο ΥΠΟΙΚ. Ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Νωρίτερα η επίτροπος Μ. Τίσεν είχε δηλώσει ότι τα στοιχεία 2010-2015 για το χρέος είναι «απόλυτα ακριβή».

Τσακαλώτος σε Κομισιόν: Καταθέστε για το χρέος στη δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση παραπέμπει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αρνείται να προκαταλάβει την απόφασή της για το εάν η ΕΛΣΤΑΤ ειχε παραποιήσει ή όχι τα στατιστικά στοιχεία το 2010 και εκφράζει την έκπληξή της για τη "σύσταση" που δέχθηκε σήμερα από την Κομισιόν να παρέμβει στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία.

Σ´αυτό το ύφος κινείται η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη σχετικά με την κίνηση της Κομισιόν, η οποία βασίζεται στην απάντηση που απέστειλε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αίσθηση προκάλεσε, μάλιστα, το σημείο της απάντησης Τσακαλώτου ότι εάν η Κομισιόν "έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση" τότε "έχει ηθική υποχρέωση να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της".

Της κυβερνητικής αντίδρασης προηγήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να σταθμισθεί η παρέμβαση της Κομισιόν (την οποία χαρακτηρίζουν αναμενόμενη, ως προς την υπεράσπιση των στατιστικών στοιχείων του 2010) και να διαμορφωθεί η απάντηση της Αθήνας.

Η ανακοίνωση της Ολγας Γεροβασίλη

«Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική δικαιοσύνη.

Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Ο υπουργός Οικονομικών, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μη σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και τη Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στη Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v