Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανανέωση και στενό πρέσινγκ στην κυβέρνηση από Κυριάκο

Ανεβάζει τόνους ενόψει ΔΕΘ και στοχεύει στην προσωπική αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα. Τι σηματοδοτεί η ανακοίνωση των δύο νέων γαλάζιων αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου. Η «συμφωνία αλήθειας», οι τηλεοπτικές άδειες και η... ΕΛΣΤΑΤ.

Ανανέωση και στενό πρέσινγκ στην κυβέρνηση από Κυριάκο

Σε διπλό ταμπλό ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τρεις εβδομάδες πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη και το στοίχημα της ΔΕΘ.

Από τη μία, ανεβάζει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αναφορές στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ από την άλλη, φροντίζει τα του... οίκου του, επουλώνοντας τις εσωκομματικές πληγές και αναδεικνύοντας νέα, άφθαρτα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν άμεσα να εκπροσωπήσουν τη ΝΔ στις δημόσιες αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Δύο τέτοιες περιπτώσεις είναι των δύο νέων αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου του κόμματος, του Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της Σοφίας Ζαχαράκη, οι οποίοι θα λειτουργήσουν επικουρικά του εκπροσώπου Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ενισχύσει την επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ, τοποθετώντας δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του και τα οποία -όπως ελπίζει- θα καταφέρουν να δώσουν τον «φρέσκο αέρα» που θέλει, στο πλαίσιο της διαφορετικής, εναλλακτικής πρότασης που καταθέτει στην κοινωνία.

Και θα ακολουθήσει μια σειρά νέων γαλάζιων στελεχών που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, αντικαθιστώντας άλλα παλαιότερα, που -κατά κάποιους- παραπέμπουν στο φθαρμένο πολιτικό σύστημα των περασμένων δεκαετιών στο οποίο η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη. Δεν είναι τυχαία τα «ιδιαίτερα μαθήματα» που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι από τον επικοινωνιολόγο Τάκη Θεοδωρικάκο σε νέους σε ηλικία βουλευτές και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ακριβώς για τον σκοπό αυτό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να ανανεώσει ριζικά και τον κατάλογο των τομεαρχών και των γραμματέων του κόμματος, ωστόσο οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και σίγουρα, αν αποφασίσει αλλαγές, θα τις κάνει μετά τη ΔΕΘ.

«Στον τόπο του εγκλήματος»

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ ασκεί μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο επιδιώκει να αποδομήσει με αιχμή του δόρατος τη συμπρωτεύουσα. «Πριν ξεκινήσει την επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος και των κάλπικων υποσχέσεων, τον καλούμε να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει», τόνισε χθες ο Γιώργος Κουμουτσάκος, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με παλαιότερες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2014», το «παράλληλο πρόγραμμα του 2015», τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΕΝΦΙΑ, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών.

Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ζάκυνθο, δίνοντας έμφαση στα θέματα οικονομίας, κατήγγειλε την υπερφορολόγηση που, όπως είπε, σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και αντιπρότεινε τη «συμφωνία αλήθειας» που θέλει να συνάψει με την κοινωνία και άπτεται του τριπτύχου «περιορισμός δαπανών - μείωση φορολογικών συντελεστών - προσέλκυση και στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων». Οξεία είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης». Θέτουν δε το ερώτημα για ποιο λόγο ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ και δεσμεύονται ότι, εάν έρθουν στην εξουσία, θα καταργήσουν τον «νόμο Παππά».

Από την άλλη, τα γαλάζια στελέχη επιμένουν να είναι... λιγομίλητα στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που επαναλήφθηκε και μετά τη χθεσινή επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν και την επιστολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (realfm) δεν σχολίασε επί της ουσίας το γεγονός, αρκούμενος να επαναλάβει πως «για εμάς υπαίτιος για την πορεία της χώρας, την ένταξή της στη μνημονιακή της φάση και τη συνεργασία με το ΔΝΤ έχει ονοματεπώνυμο. Έγινε δια χειρός Γιώργου Παπανδρέου», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v