Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο δανειστών στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Αρνητικοί οι θεσμοί στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιμένουν σε πλήρη αποπολιτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Οι εναλλακτικές για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Φρένο δανειστών στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Την άρνηση, επί του παρόντος, των δανειστών συναντά, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το σχέδιο για τη σύσταση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ η κυβέρνηση προετοίμαζε το έδαφος για τη λειτουργία της από τις αρχές του έτους και ανέμενε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να υλοποιήσει το εγχείρημα.

Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν ότι η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί δύσκολο project καθώς χρηματοδοτικοί φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν χρηματοδοτικά τη λειτουργία της Αναπτυξιακής, προς το παρόν συμμετέχουν ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών.

Ένα ακόμη «αγκάθι» στην πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η άποψη των δανειστών, την οποία εκφράζουν με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο, για πλήρη αποπολιτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Ο όρος αυτός βρίσκεται και στα κείμενα τόσο του τρίτου μνημονίου όσο και των νόμων που πέρασαν τους προηγούμενους μήνες από τη Βουλή, γεγονός που κάνει δύσκολη την οποιαδήποτε ανάμειξη του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα ενώ αποτελεί πάγια θέση τους η ανάγκη εποπτείας οποιουδήποτε τραπεζικού οργανισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα », αναφέρουν χαρακτηριστικά. Βέβαια, το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως το μοντέλο Αναπτυξιακής Τράπεζας λειτουργεί εδώ και χρόνια σε χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές δεν στηρίζουν τη δημιουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού οργανισμού καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση συνέστησε το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο», το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ...

Κατόπιν της άρνησης των δανειστών και μέχρι νεωτέρας, η χρηματοδότηση με εθνικά και κοινοτικά κονδύλια των πολύ μικρών, μικρών και καινοτόμων επιχειρήσεων θα συνεχίσει να γίνεται μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο αναβαθμίζεται σε Αναπτυξιακό Ταμείο.

Στόχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, είναι η χρηματοδότηση μίας σειράς από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν πρόσβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v