Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σηκώνει τους τόνους στο μεταναστευτικό η ΝΔ

Σήμερα το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τι ανησυχεί τη ΝΔ και ποιες ενστάσεις εκφράζει για την κυβερνητική πολιτική. Οι δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων και ποιες οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα.

Σηκώνει τους τόνους στο μεταναστευτικό η ΝΔ

Επανέρχεται στις πρώτες θέσεις της αντιπολιτευτικής ατζέντας της ΝΔ το μεταναστευτικό πρόβλημα. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία καθώς και το ενδεχόμενο να χαλάσει η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ανησυχούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα -κατόπιν αιτήματός του- με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο στα νέα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς. Το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να λάβει νέες πρωτοβουλίες για το ζήτημα, ενώ πιθανότατα θα συγκαλέσει και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως του κόμματος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η ΝΔ ζητά αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό αλλά και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου για να αντιμετωπιστεί το πιθανό σενάριο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας, με τα κορυφαία γαλάζια στελέχη να εκφράζουν την έλλειψη εμπιστοσύνης τους προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Ο προβληματισμός, όπως τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγκειται και στη διαπίστωση αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την ίδια στιγμή που «η χώρα δεν μπορεί να είναι απροετοίμαστη μπροστά σε ενδεχόμενο να κατακλυστεί από χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί από τον κ. Αβραμόπουλο για τα σημερινά δεδομένα στην κάθε τους λεπτομέρεια και ενώ όσοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα είναι πλέον εγκλωβισμένοι.

Εναλλακτικό σχέδιο

Στο γαλάζιο στρατόπεδο καταγγέλλουν ότι η διαδικασία ασύλου προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και οι επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών στην Τουρκία έχουν σταματήσει ή γίνονται κι αυτές με το σταγονόμετρο, ταυτόχρονα πάντως τα επεισόδια στα hot spots των νησιών επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα. Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τη ΝΔ, είναι να καθοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που μπορεί να δεχθεί και να φιλοξενήσει η χώρα, με βάση τις δυνατότητές της αλλά και τις επικρατούσες συνθήκες, καθώς και να καταρτιστεί -αν δεν υπάρχει- ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για την περίπτωση που υπάρξει μαζική είσοδος προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Με αφορμή δε τις καταγγελίες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Αφρ. Σταμπουλή για τη σίτιση των προσφύγων στο νομό της και με προφανή στόχο την αμφισβήτηση του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, ο Γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και ο συντονιστής μεταναστευτικής πολιτικής Βασίλης Κικίλιας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχων για υπηρεσίες που παρέχονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών. Συγκεκριμένα, ζητούν, μεταξύ άλλων, «την κατάθεση όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για τη σίτιση και τη φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας στην επικράτεια, για τα έτη 2015 και 2016, καθώς και τις εταιρείες και τα μετοχολόγια αυτών που έχουν αναλάβει τη σίτιση και φιλοξενία».

Πλέγμα μέτρων

Η ΝΔ ήδη από τις αρχές Ιουνίου έχει ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να βελτιωθεί η κατάσταση για τη χώρα μας στο μεταναστευτικό. Ανάμεσά τους, τη μεταφορά των προσφύγων σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, την αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομές φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις, την αποσυμφόρηση των νησιών, την ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας, τη δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους, την άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δημόσιων χώρων αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Επίσης, την άμεση δημιουργία αξιόπιστου μητρώου Μ.Κ.Ο. σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους, τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων όπως ακριβώς συνέβη τη διετία 2012-2014, τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αποδημίας των παράνομων οικονομικών μεταναστών, την υιοθέτηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου για να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια, καθώς και να μην επεκταθεί πέραν του εξαμήνου η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε χώρες της ζώνης Σένγκεν με την επίκληση του ελληνικού προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v