Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Α. Τσίπρας φέρνει... πιο κοντά Σοσιαλδημοκρατία και Αριστερά

Προσκεκλημένος (για τρίτη φορά) στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι, πρότεινε φόρουμ διαλόγου για να ξεπεραστεί «το στρατηγικό αδιέξοδο Αριστεράς-Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη». Τι εισηγήθηκε να ζητήσουν από κοινού στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Α. Τσίπρας φέρνει... πιο κοντά Σοσιαλδημοκρατία και Αριστερά

σταδιακή αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, «αφού οι συσχετισμοί στην ΕΕ δεν επιτρέπουν την κατάργησή του», πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.

Το στοιχείο ωστόσο που ανέδειξε τη συμμετοχή του ως παρατηρητή στην εν λόγω Σύνοδο, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς και όχι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν η «μεσολάβησή» του ώστε οι δύο ομάδες... να έλθουν πιο κοντά και να δρομολογήσουν κοινή δράση σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Κατά ορισμένους κύκλους (εντός κι εκτός συνόρων), η «μεσολάβηση» αυτή επιβεβαιώνει εκτιμήσεις για τον ευρωπαϊκό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ο κ. Τσίπρας. Σημειώνουν με νόημα δε, ότι ο ίδιος έγινε ευρύτατα γνωστός στη γηραιά ήπειρο σχεδόν έναν χρόνο πριν ορκισθεί πρωθυπουργός, όταν διεκδίκησε την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014, «απέναντι» (και) στους Γιούνκερ-Σουλτς.

Οπως δείχνει η επιμονή του ΕΣΚ να προσκαλεί τον κ. Τσίπρα ως «παρατηρητή» στις Συνόδους του (σ.σ. η χθεσινή ήταν η τρίτη πρόσκληση σε διάστημα περίπου δέκα μηνών), προκαλώντας αμηχανία και δυσαρέσκεια στο «ημέτερό» του ΠΑΣΟΚ, η προσέγγιση με την ευρωπαϊκή Αριστερά δεν αφήνει αδιάφορους τους Σοσιαλιστές.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή Σύνοδος ήταν σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή έλαβαν μέρος οι Σοσιαλιστές ηγέτες που κυβερνούν (Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα) ή συγκυβερνούν (ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ).

Ως γνωστόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε τη δική του συμμετοχή λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα του.

«Τι να ζητήσουμε στην Μπρατισλάβα»

Η χθεσινή Σύνοδος είχε ιδιαίτερη σημασία, διότι το αντικείμενο ήταν η χάραξη κοινής γραμμής (των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών και του Έλληνα πρωθυπουργού) στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στην Μπρατισλάβα (16 Σεπτεμβρίου) με αντικείμενο τη «μετά Brexit ενωμένη Ευρώπη».

Από τη δήλωση του κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, σχετικά με τη δική του παρέμβαση σ' αυτήν, ξεχώρισαν τα ακόλουθα σημεία:

* «Ζήτησα συγκεκριμένα, εφόσον δεν είναι εύκολο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς, οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, τουλάχιστον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις».

* «Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο Πρόγραμμα Γιούνκερ και, ταυτόχρονα, να δοθεί προτεραιότητα γι' αυτό το Πρόγραμμα στις χώρες με χαμηλό ΑΕΠ, στις χώρες εκείνες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης, στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια, από τον βορρά προς τον νότο».

(σ.σ. Το σημείο αυτό δίνει ένα στίγμα της ελληνικής παρέμβασης στην επικείμενη Σύνοδο του Νότου που οργανώθηκε από τον κ. Τσίπρα και θα γίνει στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου).

* «Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια, είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων».

* «Έθεσα στο τραπέζι την ιδέα, ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».

Με αφορμή αυτή την πρόταση, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τον προβληματισμό του για το μέλλον της Ευρώπης, «όταν έχουμε χώρες με ανεργία πάνω από 20% και εκατομμύρια νέους ανθρώπους άνεργους και χωρίς ελπίδα και προοπτική».

Προειδοποίησε δε ότι εάν «δεν ξαναβάλουμε» την Ευρώπη σε μια τροχιά κοινωνικής σύγκλισης, τότε οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς θα είναι αυτές που θα υπερισχύσουν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* «Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης».

Πρόταση που έγινε δεκτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v