Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Διαρκή» έλεγχο στους κατόχους τηλεοπτικών αδειών υπόσχεται η κυβέρνηση

Πότε θα χάνουν την άδεια, γιατί δεν εξαιρέθηκαν οι εργολάβοι και άλλες απαντήσεις που έδωσαν Παππάς-Κρέτσος στους κυβερνητικούς βουλευτές. «Η ΝΔ αρνείται να υπερασπιστεί την ημιτελή προσπάθεια επί Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον των νταβατζήδων», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας.

«Διαρκή» έλεγχο στους κατόχους τηλεοπτικών αδειών υπόσχεται η κυβέρνηση

Ενημέρωση ζήτησαν... και έλαβαν την Παρασκευή οι κυβερνητικοί βουλευτές που βρίσκονται στην Αθήνα, για την διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών που θα γίνει την Τρίτη.

Στα ερωτήματά τους απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ενώ παρόντα ήταν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως η εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Κατά τις πληροφορίες, οι κύριοι Παππάς και Κρέτσος απάντησαν ως ακολούθως στα σχετικά ερωτήματα:

* Ο έλεγχος του πόθεν έσχες όσων αποκτήσουν τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες, γενικού περιεχομένου, (σ.σ. διότι στη συνέχεια θα γίνει διαγωνισμός για τα περιφεριακά και τα θεματικά κανάλια) δεν έγινε άπαξ, προκειμένου να αναδειχθούν οι υποψήφιοι, αλλά θα είναι διαρκής.

Για τον λόγο αυτό, οι «νικητές» της δημοπρασίας θα περάσουν εκ νέου από έλεγχο, προκειμένου να διασταυρωθεί η περιουσιακή κατάσταση που παρουσίασαν προ διαγωνισμού και στη διάρκειά του.

* Η άδεια θα χάνεται εάν ο «καναλάρχης» δεν καταβάλλει αμοιβές στους εργαζόμενους, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και φόρους.

Θα υπάρξει ένα μικρό χρονικό διάστημα «συμμόρφωσης» και εάν παραμείνει ασυνεπής θα χάσει την άδεια – πιθανότατα θα την επιστρέψει στο Δημόσιο προκειμένου να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτησή της.

* Το ίδιο θα συμβεί εάν υπάρξει καταδικαστική απόφαση εις βάρος κατόχου αδείας για ποινικό αδίκημα.

* Στο ερώτημα βουλευτών για ποιό λόγο δεν εξαιρέθηκαν οι εργολάβοι δημοσίων έργων από τον διαγωνισμό (σ.σ. πρόκειται για την περίπτωση Καλογρίτσα) η απάντηση παρέπεμψε στο κοινοτικό δίκαιο το οποίο απαγορεύει εξαιρέσεις με αυτή την αιτιολογία.

Κατά τους κυρίους Παππά και Κρέτσο, σε όλα τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας τηρήθηκε το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και, όπως είπαν, για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε «απαγορευτικό» από τις Βρυξέλλες, ενώ, εντός συνόρων, όλες οι προσφυγές κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. (σ.σ. με τελευταίο παράδειγμα το χθεσινό).

N. Παππάς για κυβέρνηση Καραμανλή και «νταβατζήδες»

Nωρίτερα χθες, σε συνέντευξη (που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά 90,1») ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στις σφοδρές αντιδράσεις των νυν καναλαρχών και στο οξυμένο κλίμα που επικράτησε την Πέμπτη στην «πρόβα τζενεράλε» της δημοπρατικής διαδικασίας.

«Είναι σαφές ότι ορισμένοι έχουν εφεύρει οποιοδήποτε επιχείρημα για να να δημιουργήσουν εμπόδιο και έχουν χρησιμοποιήσει κάθε νομικό επιχείρημα για να παύσει αυτός ο διαγωνισμός. Αφήνω στην κρίση του ελληνικού λαού το εάν η εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για τις εθνικές εκλογές (SingularLogic) είναι ικανή και την ομαλή διεκπεραίωση του διαγωνισμού. Για να αποσοβηθεί και οποιοσδήποτε ηλεκτρονικός κίνδυνος θα υπάρχει και η χειρόγραφη διαδικασία", ανέφερε.

Σχετικά με την έντονη αντίδραση της ΝΔ για τον διαγωνισμό, «αναρωτήθηκε» με δηκτικό τρόπο «εάν οι ανακοινώσεις της ΝΔ γράφονται στο Μοσχάτο (σ.σ. στα νέα γραφεία της ΝΔ) ή στο Φάληρο» (όπου η έδρα του Σκάι).

Ειδικά για την «γαλάζια» προειδοποίηση ότι η ΝΔ δεν θα αναγνωρίσει τον διαγωνισμό και θα καταργήσει τον νόμο εάν κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Παππάς επικαλέσθηκε τις προσπάθειες που ξεκίνησε (αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει) η κυβέρνηση Καραμανλή: «Η ΝΔ αρνείται να υπερασπιστεί την ημιτελή προσπάθεια επί Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον των νταβατζήδων. Ενδεχομένως κάποια στελέχη της να μην ήθελαν να μπει κάποια τάξη σε αυτό το πεδίο. Η ηγεσία της ΝΔ αυτή τη στιγμή επιλέγει να ταυτιστεί με αυτά τα συμφέροντα. Τι σημαίνει δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό; Θα ακυρώσει τις άδειες και θα επιστρέψει τα χρήματα», η απάντηση.

Με αφορμή τις ενστάσεις του κ. Καμμένου για τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε «οποιονδήποτε» να του δείξει πώς και εάν η πολιτική ηγεσία μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας, διότι «υπάρχει απόλυτη διαφάνεια».

Οσο για το (μείζον) ερώτημα «πόσες τηλεοπτικές άδειες αντέχει σήμερα η αγορά», ο κ. Παππάς απάντησε: Σίγουρα λιγότερες από όσες έχουμε σήμερα. Η απόφαση των ιδιοκτητών του ΜΕGA να μην καλύψουν τα χρέη του και να κλείσουν το κανάλι δείχνει ότι δεν είναι ένα σχήμα βιώσιμο. Έχουμε και άλλα σχήματα που η ποιότητα του προγράμματος δεν είναι στα στάνταρ που θα έπρεπε να επιθυμούμε ως ελληνικό κοινό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v