Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικουρικές: Οι νέες συντάξεις «θυσία» για τις παλιές

Ισοσκελισμένο ισολογισμό, παρά το αρχικό έλλειμμα των €550 εκατ., θέλει η διοίκηση του υπερ-Επικουρικού. Το δεύτερο «πακέτο» μειώσεων, η αύξηση εισφορών και ο... μπαλαντέρ των 120.000 επικουρικών σε εκκρεμότητα.

Επικουρικές: Οι νέες συντάξεις «θυσία» για τις παλιές

Εάν το ΕΤΕΑΕΠ, το Ταμείο που με τη συγχώνευση και της πρόνοιας αποτελεί το ένα από τα δύο υπερταμεία που προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου και δίνει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, πλήρωνε αύριο και τις περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν, θα απαιτούνταν επιπλέον τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ, με δραματικές συνέπειες για το έλλειμμά του.

Η ρητή δέσμευση του υπουργείου Εργασίας, μέσω του 3ου Μνημονίου αλλά και του πρόσφατου ασφαλιστικού, να μη χρηματοδοτεί το ΕΤΕΑ και η ταυτόχρονη δέσμευση του Ταμείου να μην παράγει ελλείμματα, εκ των πραγμάτων φρενάρουν την έκδοση νέων συντάξεων, οι οποίες θυσιάζονται για τις ήδη καταβαλλόμενες...

Έτσι, ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων που βρίσκονται για έως και 3,5 χρόνια σε εκκρεμότητα θα κρίνει την τύχη των ήδη καταβαλλόμενων παροχών στο υπερ-επικουρικό ταμείο της χώρας, που άνοιξε για τα καλά τον χορό των περικοπών από τον Ιούλιο, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Η διοίκηση του Ταμείου εκτιμά ότι διατηρώντας τον ρυθμό έκδοσης των νέων συντάξεων στο σημερινό επίπεδο, το 2016 θα κλείσει με ισοσκελισμένο ισολογισμό. Σε αυτό θα συντελέσουν οι μειώσεις των συντάξεων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου, η αύξηση των εισφορών που ξεκίνησε τον Ιούλιο, αλλά και η προσπάθεια ρύθμισης απαιτήσεων που ενδέχεται να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αφορούν οφειλές άλλων Ταμείων προς το ΕΤΕΑΕΠ.

Ήδη η διοίκηση του Ταμείου βρίσκεται σε συζητήσεις με τα υπόλοιπα Ταμεία, προκειμένου να ξεκινήσει η τμηματική καταβολή μέρους ή του συνόλου των χρεών. Παράλληλα, το Ταμείο διαθέτει κεφάλαια ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ από προηγούμενες ρευστοποιήσεις περιουσίας, προκειμένου να καλύψει μια πιθανή "τρύπα" στα έσοδα, χωρίς να απαιτηθεί νέα, επιπλέον μείωση στις επικουρικές συντάξεις των 1.236.425 συνταξιούχων του.

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, εφόσον ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του συνόλου των συντάξεων, τον Οκτώβριο, περίπου 220.000 με 230.000 συνταξιούχοι θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται, μεσοσταθμικά κατά σχεδόν 10%. Από αυτούς, κάποιοι λίγοι θα υποστούν μειώσεις ακόμη και κατά 38%.

Ήδη, στις πληρωμές Αυγούστου σε μειώσεις οδηγήθηκαν περίπου 66.900 συντάξεις, ενώ κοντά στις 150.000 εκτιμώνται οι επιπλέον συντάξεις που θα είναι μειωμένες μετά και τις πληρωμές στις 2 Σεπτεμβρίου. Για τον Οκτώβριο, μένουν περίπου 120.000 συντάξεις με ειδικά καθεστώτα, ώστε να κλείσει ο κύκλος αναπροσαρμογής 1,23 εκατ. επικουρικών συντάξεων.

Στις πληρωμές του Οκτωβρίου βέβαια δεν θα εμφανιστούν μόνο οι μειώσεις σε όσους από τους τελευταίους 120.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός οδηγήσει σε "μαχαίρι", αλλά και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών, αφού ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου και ήδη σχεδιάζεται η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Υπενθυμίζεται πως στις 2/9, την ερχόμενη Παρασκευή, όταν πληρώνονται οι επικουρικές του Σεπτεμβρίου, θα εμφανιστεί το δεύτερο κύμα ανακαθορισμού για 806.000 συντάξεις των:

1. ΕΤΕΑΜ - Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ)

2. ΤΕΑΥΕΚ - Εμποροϋπάλληλοι

3. ΤΕΑΠΟΖΟ - Εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας

4. ΤΕΑΥΝΤΠ - Υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων

5. ΚΑΠ/ΔΕΗ -Συνταξιούχοι ΔΕΗ

6. ΤΑΠΤΠ - Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank)

Το ψαλίδι φτάνει μέχρι και στο 40% για ορισμένες κατηγορίες. Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται από το «μαχαίρι» και μπαίνουν στον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς. Όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική.

Μεγάλοι χαμένοι που αναμένεται να δουν τις συντάξεις τους μειωμένες την ερχόμενη Παρασκευή είναι οι υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), οι εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) και οι συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ) καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Αντίθετα διασώζονται οι 32.600 συνταξιούχοι της ΔΕΗ, ενώ σημαντικές αναπροσαρμογές έρχονται για τις 730.000 μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ.

Τον Οκτώβρη ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο κύμα επανυπολογισμού για συνταξιούχους εννιά Ταμείων, όπως και η πρώτη δόση της επιστροφής αναδρομικών ποσών για όλους (οι περικοπές ισχύουν από τις συντάξεις του Ιουνίου).

Πρόκειται για τους ασφαλισμένους σε:

1. ΤΕΑΑ - Αρτοποιοί (ΟΑΕΕ)

2. ΤΕΑΠΥΚ - Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων (ΟΑΕΕ)

3. Τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ)

4. Τομείς Επικουρικής Ασϕάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών, Υπαλλήλων Τύπου και Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.)

5. ΚΕΑΝ - Ναυτικοί

6. ΤΕΑΕΧ & ΤΕΑΥΑΠ - Συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων

7. ΤΕΑΠΕΤΕ - Συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας

Ειδικοί εκτιμούν ότι από το τρίτο κύμα αναπροσαρμογών που αναμένονται για τον Οκτώβρη, πλήττονται κυρίως από τις μειώσεις οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας και οι ναυτικοί του ΚΕΑΝ, ενδεχομένως και οι δικηγόροι του ΕΤΑΑ.

Από τις περικοπές, η εξοικονόμηση εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ τον μήνα, ήτοι 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Βέβαια ήδη το ταμείο έχει εκταμιεύσει 240 εκατ. ευρώ από το Κοινό Κεφάλαιο, στο οποίο πλέον η περιουσία του ανέρχεται σε 1,250 δισ. ευρώ, επί συνόλου περιουσίας 2,3 δισ. ευρώ, και από τον τρέχοντα μήνα αναμένει σημαντική αύξηση στα έσοδα από την αύξηση των εισφορών από 6% σε 7%, που αναμένεται στο τέλος του 2016 να ανέλθουν σε 150 με 160 εκατ. ευρώ.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια εξισορρόπησης των εσόδων με τα έξοδα διαδραματίζει η έκδοση νέων συντάξεων καθώς στο ΕΤΕΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αναμονή για έως και 3,5 χρόνια, περίπου 120.000 αιτήσεις για έκδοση σύνταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v