Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι μπαίνει ο ακατάσχετος λογαριασμός

Σύσκεψη Τσακαλώτου-Αλεξιάδη-Πιτσιλή με φορείς της αγοράς την Τετάρτη, για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων. Θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 1,3-1,7 δισ. ως το τέλος του έτους, υποστηρίζουν οι έμποροι. Οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Στο τραπέζι μπαίνει ο ακατάσχετος λογαριασμός

Η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε σύσκεψη η οποία έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναμένεται να παρουσιάσει στη σύσκεψη μελέτη σύμφωνα με την οποία, αναφέρουν πληροφορίες, η άμεση καθιέρωση του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εξαιτίας του «φρένου» στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το μοντέλο το οποίο προκρίνει η ΕΣΕΕ προβλέπει ότι παράλληλα με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να έχουν POS και ενδεχομένως με μια παράλληλη διάταξη η οποία θα επιβάλλει συναλλαγές χονδρικής με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών για κάθε πράξη άνω των 50 ευρώ, κάθε επιχείρηση θα δηλώσει έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο για ένα ποσοστό της τάξεως του 80% δεν θα χωρούν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή κάθε μήνα θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές.

Σε ποσοστό 80%, το μηνιαίο υπόλοιπο του ειδικού αυτού λογαριασμού θα είναι ακατάσχετο για παλαιές ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης οφειλές.

Στο υπόλοιπο 20% θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ παραμένουν στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια προμηθευτών.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, διασφαλίζεται τόσο η ροή εσόδων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τους επόμενους μήνες όσο και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Παράλληλα η ΕΣΕΕ υποστηρίζει επί της ουσίας ότι οι κατασχέσεις έχουν βαλτώσει καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών, στο εξάμηνο από τις περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρευσε στα ταμεία της εφορίας είναι 80 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 90 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τη μέση κατάσχεση ανά λογαριασμό στα 530 ευρώ.

Μια διαφορετική εικόνα έδωσε με συνέντευξή του (στο ΑΠΕ) ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, υποστηρίζοντας ότι το 70% των κατασχέσεων αφορά σε ποσά άνω των 3.000 ευρώ.

Το θέμα της δημιουργίας ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ήδη εδώ και μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει εισηγηθεί στον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η κατάθεσή τους στη Βουλή μέχρι τώρα προσέκρουε στις ενστάσεις των δανειστών και η στάση που θα τηρήσουν το επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr το Σάββατο, στους κόλπους της κυβέρνησης ζυμώνεται η ιδέα ακόμα και μονομερούς κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, από κοινού με τις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Και το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα κεφάλαια έχει κολλήσει στις ενστάσεις των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v