Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Εφτασε το «ραβασάκι» της Εφορίας

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκκαθάρισης και αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Προηγήθηκαν διαρκείς επαληθεύσεις, για να περιοριστεί το ενδεχόμενο λαθών στο εκκαθαριστικό.

ΕΝΦΙΑ: Εφτασε το «ραβασάκι» της Εφορίας

Στο Taxisnet βρίσκονται ήδη τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τη φετινή χρονιά. Η διαδικασία εκκαθάρισης ολοκληρώθηκε, ενώ υπηρεσιακά στελέχη περιγράφουν μια πολυδαίδαλη διαδικασία διαρκών επαληθεύσεων, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η ανάρτηση εκκαθαριστικών με λάθη.

Οι φορολογούμενοι καλούνται τώρα να πληρώσουν σε πέντε δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Σεπτεμβρίου, φόρους άνω των 3,3 δισ. ευρώ.

Από τους φόρους που βεβαιώθηκαν το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ για φέτος, στόχος ο οποίος συμβαδίζει με εισπραξιμότητα της τάξης του 80%.

Για το 2017, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τίποτα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, παρότι με δύο συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες προανήγγειλε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο ακινήτων «δίκαιο και αναλογικό, με αφορολόγητο όριο», σε καμία δεν δεσμεύτηκε για το χρονικό σημείο αντικατάστασης του φόρου.

Επί του παρόντος, το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2017 τα αγροτεμάχια τα οποία εξαιρέθηκαν από τον συμπληρωματικό φόρο στο παρά πέντε της φετινής εκκαθάρισης (με τον τρόπο αυτό συμμαζεύτηκε ο λογαριασμός κατά 230 εκατ. ευρώ) ξαναμπαίνουν στο κάδρο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να επικαιροποιήσουν το Ε9, ώστε να είναι δυνατή η εκκαθάριση του επόμενου έτους.

Μέχρι του χρόνου όμως, υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός. Επί του παρόντος, τρεις στους δέκα φορολογούμενους και ειδικότερα όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ξενοίκιαστων σπιτιών και καταστημάτων αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις, θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι φουσκωμένο -για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο- σε σχέση με πέρυσι.

Για περίπου 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ κρύβει επιβαρύνσεις άνω των 50 ευρώ, επιπλέον 420.000 φυσικά πρόσωπα θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση από 10 έως και 50 ευρώ ενώ 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έως και 10 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Για τους υπόλοιπους περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός θα είναι είτε λίγο μειωμένος, είτε αμετάβλητος σε σχέση με τον περυσινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v