Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήνεται «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας-Βρυξελλών

Προαπαιτούμενα, β' αξιολόγηση και χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Μοσκοβισί με Τσακαλώτο-Σταθάκη, σύμφωνα με ελληνικές πηγές. Δεν ετέθη καθόλου «θέμα Γεωργίου» από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πάγος από Κομισιόν σε μείωση πλεονασμάτων.

Στήνεται «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας-Βρυξελλών

Τρία θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας (Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη), σύμφωνα με ελληνικές πηγές.

Στη συνάντηση, η οποία ήταν σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον Π. Μοσκοβισί, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα:

* Να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

* Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.

* Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του στο Bloomberg πριν τη συνάντηση ο Ε. Τσακαλώτος δήλωσε για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ πως «αν υπάρξει καθυστέρηση θα είναι ημέρες και όχι εβδομάδες». Για το ζήτημα συνεργάτες του Ε. Τσακαλώτου δήλωσαν αργότερα στο ΑΠΕ πως δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση. Αν υπάρξει, πρόσθεσαν, θα είναι τεχνικής φύσης, 24 έως 48 ωρών.

Δεν αλλάζει η γραμμή για τα πλεονάσματα

Πριν το ραντεβού, πηγές της Κομισιόν που μίλησαν στο ΑΠΕ περιέγραψαν το ραντεβού ως μια «ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζαν ότι μερικά από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αποδεικνύονται πιο δύσκολα από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν τον ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα ενεργειακά, θέματα τα οποία η Επιτροπή ανέμενε να έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σκοπός είναι, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, να εκταμιευθεί το συντομότερο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζαν ότι έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, διότι ξανανοίγει μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν «σύμμαχο» στην Αθήνα.

Όσον αφορά στην προοπτική αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι ο Π. Μοσκοβισί είχε αποκλείσει ήδη κάτι τέτοιο από την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα και δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v