Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επίδομα εργασίας» για 10.000 άνεργους προωθεί η κυβέρνηση

Το επίδομα ανεργίας να μετατρέπεται σε... επίδομα εργασίας, με την επιχείρηση να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό ώστε ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί μια επιχείρηση.

«Επίδομα εργασίας» για 10.000 άνεργους προωθεί η κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Ελλάδος, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα προεδρεία των ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ, με κεντρικό θέμα την ενίσχυση της απασχόλησης στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα προώθησης προγράμματος για 10.000 άνεργους διάρκειας 12 μηνών, σύμφωνα με το οποίο το επίδομα ανεργίας να μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας, με την επιχείρηση να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό ώστε ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό.

Στην πράξη, ο άνεργος, εφόσον το επιθυμεί και αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση του προγράμματος, θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει από τον ΟΑΕΔ σε επίδομα απασχόλησης το οποίο θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη.

Η διάρκεια του προγράμματος ενδέχεται να φτάσει τους 12 μήνες, με τον ΟΑΕΔ να καλύπτει το επιπλέον ποσό στην περίπτωση που η επιδότηση ανεργίας διαρκεί λιγότερο.

«Εκπτώσεις» γίνονται και όσον αφορά στις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αναλυτικά, βάση του σχεδιασμού, η υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις περιορίζεται από 6 σε 3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος.

Αντίστοιχα ο εργοδότης θα υποχρεούται να διατηρήσει στην εργασία τον ωφελούμενο για τρεις μόνο μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Αν και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να το συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να υπάρξει θετική απόφαση.

Την ιδιαίτερη σημασία μιας τέτοιας συνάντησης για το μείζον πρόβλημα της ενίσχυσης απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, επισήμανε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις, προκειμένου να προωθηθούν ενεργητικά μέτρα προώθησης της απασχόλησης και όχι παθητικά μέτρα επιδότησης της ανεργίας.

Ράνια Αντωνοπούλου: Στόχος η στήριξη των μικρομεσαίων και της απασχόλησης

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στο Υπουργείο Εργασίας σηματοδοτήσαμε ότι για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους άνεργους πραγματικά θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου.

Όπως είπε στο ενδιάμεσο, «είναι υποχρέωσή μας, είναι το αντικείμενό μας να υποστηρίζουμε τους άνεργους, δώσαμε προτεραιότητα στη δημιουργία νέων θέσεων υποστηρίζοντας το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος σε ένα ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μία δράση η οποία έχει πλέον ολοκληρώσει τον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και τα προγράμματα κατάρτισης που βγαίνουν πλέον για τους άνεργους στηρίζονται στο τι χρειάζονται σε κάθε περιφέρεια.

Η κατάρτισης επίσης ακολουθείται με εγγυημένη απασχόληση τουλάχιστον για 6 μήνες. «Με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε άριστη συνεργασία από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση, το ταμείο ανεργίας να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα επιδόματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν χρηματοδότηση και επιχορήγηση για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις, που σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή να επιλέξει να παίρνει το επίδομα ανεργίας και αν θελήσει να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει, θα έχει αυτή τη δυνατότητα».

Αυτό σημαίνει, συνέχισε η υπουργός, ότι επίσης υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει, έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και αυτοαπασχολούμενους που έχουν βέβαια μία έδρα για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αλλά και αυτοί θα μπορούν να κάνουν αυτές τις προσλήψεις.

Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει χρηματοδότηση σε ένα μέρος, θα χρησιμοποιείται το επίδομα ανεργίας που γίνεται επίδομα εργασίας, και για τους υπόλοιπους μήνες που απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για τρεις μήνες. Είναι ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε τον χώρο της εργασίας, κατέληξε.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλoς, ο οποίος συζήτησε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων όλες τις πτυχές του προβλήματος της φοροδιαφυγής, με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ζητούν μετ' επιτάσεως τη δυνατότητα ένταξής τους σε μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v