Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

D-Day για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Από νωρίς και για άγνωστο πόσες ώρες η δημοπράτηση των τεσσάρων πανελλαδικών αδειών. Οκτώ οι υποψήφιοι, μετά τον αποκλεισμό του Φ. Βρυώνη. Πολιτικές κόντρες για τη διαδικασία και ενστάσεις από τα κανάλια. Ποιοι «κλειδώθηκαν» στη ΓΓΕΕ. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας.

D-Day για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Η... ημέρα της κρίσης για τη διάθεση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών «πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου» έφτασε. Από τις 9 π.μ. σήμερα και για άγνωστο πόσες ώρες, διεξάγεται -για πρώτη φορά στη χώρα, μετά από 27 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικής τηλεόρασης- η δημοπράτηση των αδειών, τις οποίες θα διεκδικήσουν οκτώ, τελικά, υποψήφιοι.

Ο ένατος (το Κανάλι Ε του Φίλιππου Βρυώνη) αποκλείσθηκε χθες το απόγευμα, διότι κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, καθώς κατέθεσε μεταβιβάσιμη εγγυητική επιστολή διάρκειας 36 ημερών και όχι μη μεταβιβάσιμη διάρκειας 365 ημερών, όπως απαιτούσε η διαγωνιστική διαδικασία.

Πλέον, οι οκτώ εναπομείναντες (σ.σ. το Mega είχε αποκλεισθεί από την πρώτη φάση καθώς δεν είχε προσκομίσει τραπεζική ενημερότητα) έχουν από 50% πιθανότητες, έκαστος, να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια: τέσσερις είναι ήδη καναλάρχες (Αλαφούζος - Σκάι, ΑNT1 - Κυριακού, Star - Βαρδινογιάννης, Alpha - Κοντομηνάς) και τέσσερις αποτελούν τους νέους παίκτες (Μαρινάκης - Alter Ego, Ιβάν Σαββίδης - Dimera, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας - την ομώνυμη εταιρία του, Γιάννης Βαρδινογιάννης - Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος).

Μένει να φανεί εάν οι «ηττημένοι» θα αποσυρθούν (μεταβιβάζοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς αν είναι νυν καναλάρχες), ή εάν θα διεκδικήσουν μία από τις θεματικές ή περιφερειακές άδειες στους σχετικούς διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν.

Η προσέλευση

Ηδη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «κλειδώθηκαν» από νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος του STAR Κάρολος Αλκαλάι, οι Θοδωρής Κυριακού και Στρατής Λιαρέλλης από τον AΝΤ1, ο Βαγγέλης Μαρινάκης (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ), ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΙ Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον Alpha, ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, ο Πάνος Κυριακόπουλος (Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος) και ο Ιβάν Σαββίδης (Dimera).  

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των επιτελείων κρατούσαν τροχήλατες βαλίτσες πιθανόν με προσωπικά είδη και έγγραφα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε όταν λίγο πριν από τις 9 κατέφτασε ο γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1TV Στρατής Λιαρέλης και ο αντιπρόεδρος του ομίλου ΑΝΤ1 Θοδωρής Κυριακού που εκτός των άλλων μετέφεραν εντός του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και στρώμα.

Λίγο πριν από τις 10 συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λευτέρη Κρέτσο κατέφθασε στη ΓΓΕΕ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι ενημερώθηκε από τον ταξίαρχο για θέματα ασφάλειας της διαδικασίας, δεν έκανε κανένα άλλο σχόλιο και αμέσως αποχώρησε.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εντός και εκτός κτιρίου διασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια των προσώπων όσο και την τήρηση των κανόνων της δημοπρασίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κλειστή είναι η Αλεξάνδρου Παύλου, έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η στάθμευση στην παράπλευρη οδό του κτιρίου, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες των ΜΑΤ, άνδρες της ΟΚΕ και εκπαιδευμένα σκυλιά της αστυνομίας τα οποία περιπολούν.

 

Μαντζουράνης: δεν ήμουν δικηγόρος του Μαρινάκη

Αργά το βράδυ χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha έθεσε ερωτηματικό για την εγκυρότητα της διαδικασίας, αναφέροντας ότι ο νομικός σύμβουλος του Δημοσίου για τις τηλεοπτικές άδειες Γιάννης Μαντζουράνης είναι δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και ότι τον είχε εκπροσωπήσει σε δίκη τον Ιούλιο.

Ο κ. Μαντζουράνης διέψευσε (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») τον ισχυρισμό, αναφέροντας ότι στην εν λόγω δίκη δεν εκπροσωπούσε τον κ. Μαρινάκη αλλά τον συγκατηγορούμενό του Θεόδωρο Κουρίδη, ενώ όπως είπε ο ίδιος εκπροσωπεί και τον κ. Κοντομηνά σε υπόθεσή του.

12ωρο... και βλέπουμε

Η (πρωτόγνωρη) διαδικασία της δημοπράτησης έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 9 π.μ. σήμερα, με τους υποψήφιους και τους συνεργάτες τους να έχουν ολοκληρώσει τη σταδιακή προσέλευσή τους στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μία ώρα νωρίτερα.

Η κάθε ομάδα θα κλειστεί σε ξεχωριστό γραφείο αφού πρώτα τα μέλη της θα έχουν παραδώσει κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα επικοινωνίας... με τον έξω κόσμο (στο κτίριο θα έχει διακοπεί η σύνδεση με το Internet).

Σε γραφείο του ισογείου θα «κλειστεί», αντίστοιχα, η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού ενώ θα παρευρίσκεται και από ένας εκπρόσωπος των υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ούτε θα γνωρίζουν το τίμημα που κατέβαλαν οι αντίπαλοί τους παρά μόνο τη σειρά κατάταξης που πήρε έκαστος στην πρώτη φάση δημοπράτησης της κάθε άδειας. Οι φάσεις θα είναι δύο, με τιμή εκκίνησης τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία της δημοπρασίας θα γίνεται ανά άδεια -δηλαδή όταν ολοκληρωθεί για την πρώτη, θα επαναληφθεί (χωρίς, φυσικά, τον «νικητή») για τη δεύτερη κ.ο.κ.

Το πόσο θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τους ομαλούς ρυθμούς, τα τυχόν τεχνικά προβλήματα και τις ενστάσεις που θα υποβάλουν μέχρι... το παρά ένα οι υποψήφιοι ή ορισμένοι εξ αυτών.

Το 12ωρο θεωρείται βέβαιο ενώ ουδείς αποκλείει να παραταθεί -άλλωστε στο κτίριο έχουν μεταφερθεί... ράντζα για ολιγόωρη ξεκούραση (απόψε τη νύχτα) αφού κανείς δεν θα μπορεί να εξέλθει πριν ολοκληρωθεί η δημοπρασία.

Την τεχνική «σφραγίδα» θα έχει η Singular (σ.σ. η εταιρία που έχει την ευθύνη της ασφαλούς μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων), ενώ στις εναντίον της ενστάσεις η Γενική Γραμματεία απάντησε ότι το πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας «είναι και αξιόπιστο και σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα».

Ν. Παππάς προς προκατόχους του: Γιατί δεν κάνατε διαγωνισμό;

Aπό το βήμα της Βουλής και σε έντονο ύφος ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απευθύνθηκε σε νυν καναλάρχες οι οποίοι επιχειρούν, όπως είπε, να βάλουν προσκόμματα στον διαγωνισμό έστω και στο παρά πέντε.

Αφού σημείωσε ότι κάποιοι «επιθυμούν ιδιωτική πρωτοβουλία που στηρίζεται στα κλοπιμαία και τα δανεικά και αγύριστα», τόνισε: «Θέλω να πω σε όλους τους συμμετέχοντες ότι δεν υπάρχει τρόπος υπέρβασης της νομιμότητας. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως τσέπης, ονόματος, ενδόξου παρελθόντος και μέλλοντος. Τελεία και παύλα".

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στους πρώην ομολόγους του υπουργούς (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) με τη φράση: «Τελευταία οι προκάτοχοί μου έχουν πάρει το ξίφος και μας επιτίθενται για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Θα τους καλέσω να τιμήσουν το παρελθόν τους και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί δεν έγινε ο διαγωνισμός επί δικής τους θητείας; Τους έβαλε κάποιος τρικλοποδιές; Τους πίεσε κάποιος; Εβαλαν οι ίδιοι τρικλοποδιές στους εαυτούς τους; Αυτά περιμένει να ακούσει από προκατόχους μου ο ελληνικός λαός και όχι φτηνή κριτική».

Η αναφορά φέρεται να έγινε με αφορμή την κατηγορία περί «Βόρειας Κορέας» που εξαπέλυσε προσφάτως ο Θοδωρής Ρουσόπουλος στην κυβέρνηση, για την παροχή μόνο τεσσάρων πανελλαδικών αδειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v