Άνοιγμα της τηλεοπτικής αγοράς υπόσχεται η ΝΔ

Κατάργηση του νόμου Παππά και περισσότερες άδειες, η αντιπρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί καταγγέλλει τον σημερινό διαγωνισμό. Το Σύνταγμα, το ΕΣΡ και το τηλεοπτικό φάσμα. Ύφεση και ΕΝΦΙΑ ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα.

Άνοιγμα της τηλεοπτικής αγοράς υπόσχεται η ΝΔ

Με προσοχή αλλά και με τις απαραίτητες αποστάσεις παρακολουθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση τις εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες. Θέση του κόμματος είναι ότι η όλη διαδικασία είναι αντισυνταγματική και ότι ο νόμος Παππά θα είναι από τους πρώτους που θα καταργηθούν, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές και αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. Και μπορεί, όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι να συμφωνούν στην ανάγκη ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ωστόσο -διευκρινίζουν- εν προκειμένω εγείρονται μία σειρά θεμάτων, τα οποία αφενός αφορούν στην ουσία της Δημοκρατίας και αφετέρου αντίκεινται στις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η κυβέρνηση, κατά την Πειραιώς, θέλει κι επιδιώκει το ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς και το μονοπώλιο χειραγώγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Ο πρωθυπουργός, γαντζωμένος στην εξουσία, το μόνο που σταθερά υλοποιεί είναι το σχέδιο ελέγχου όλων των θεσμών και ιδιαίτερα τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε.», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφορικά με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στη Real News και αυτό το επιχείρημα θα χρησιμοποιεί η ΝΔ το επόμενο διάστημα στην αντιπολιτευτική της ρητορική, ενόψει και των αναμενόμενων αντιδράσεων όσων υποψήφιων καναλαρχών (και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους) μείνουν τελικά εκτός... νυμφώνος.

Όσο για το τι θα κάνει η ΝΔ ακολούθως, πέραν της κατάργησης του ισχύοντος νόμου; Θα προχωρήσει σε άμεσο άνοιγμα της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, παρέχοντας επιπλέον τηλεοπτικές άδειες. «Βεβαίως δεν θα τις πάρουμε πίσω τις τέσσερις άδειες. Επειδή λέμε ότι ο αριθμός τους έχει αυθαιρέτως καθοριστεί, θα ανοίξουμε την αγορά», έκανε γνωστό χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος (Βήμα fm), εξηγώντας ότι αυτό θα γίνει αφού το τηλεοπτικό φάσμα το επιτρέπει, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, με γνωστή και απόλυτα διαυγή την προέλευση των χρημάτων και με ένα τίμημα εισόδου.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, με την ακύρωση του ρόλου του ΕΣΡ το οποίο, κατά το Σύνταγμα, εντέλλεται να δώσει τις άδειες. Τις αρμοδιότητες αυτές, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, τις έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, «μεταφέροντάς τες στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία». Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει βγάλει σχετική απόφαση, επομένως -λένε- ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μπορεί να εκπέσει.

Σχέδιο εξόδου

Την ίδια ώρα, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο του 2016 αλλά και τον ΕΝΦΙΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί τους υψηλούς τόνους και στην οικονομία, προεξάρχοντος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που αξίζουμε», σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι «σχέδιο εξόδου από την κρίση έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα παραθέτει διάγραμμα που δείχνει τη σχετική διαφορά της Ελλάδας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση, τονίζει στενός συνομιλητής του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «διεκδικεί το παγκόσμιο ρεκόρ της αναξιοπιστίας. Ο ΕΝΦΙΑ, που κατά τον πρωθυπουργό είναι ένας πολύ κακός φόρος τον οποίο θα καταργούσε, συνεχίζεται κανονικά και μάλιστα για πολλούς αυξημένος. Οι εμμονές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής οδηγούν τελικά ακόμα πιο πίσω τη χώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες», υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει «επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις και νέες δουλειές» και έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί αύριο οινοποιία στη Νεμέα.

Κουμουτσάκος: Σε σαθρό έδαφος η διαδικασία για τις άδειες

Όλη η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται σε σαθρό έδαφος, γιατί δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δημοπρασία.

Υπάρχει έντονη η οσμή της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η ΝΔ δεν θα πάρει τις άδειες πίσω, αλλά θα ανοίξουμε τον ανταγωνισμό για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Προσέθεσε ακόμη ότι υπήρχαν προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς της τηλεοπτικής αγοράς αλλά η θεραπεία που επιβάλλεται είναι πολύ χειρότερη.

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία ΝΔ για διαιώνιση της αυθαιρεσίας στα κανάλια

Η προθυμία με την οποία η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί το σύστημα της διαπλοκής είναι προκλητική, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Κουμουτσάκου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για μια ακόμα φορά, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Γ. Κουμουτσάκου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ περί "μη νομιμοποίησης" της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, εκφράζουν την αγωνία της ΝΔ για τη διαιώνιση του καθεστώτος αυθαιρεσίας εντός του οποίου λειτουργούν επί 27 χρόνια τα ιδιωτικά κανάλια στη χώρα.

Σε περίπτωση που ο κ. Κουμουτσάκος δεν το έχει αντιληφθεί, ο διαγωνισμός ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Όμως, η αυθαιρεσία και η ασυδοσία, τα θαλασσοδάνεια και το πάρτι της διαπλοκής, τελείωσαν. Καιρός να το αντιληφθεί αυτό η ΝΔ, να αλλάξει θέση και να αναγνωρίσει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Παππάς: Η ΝΔ οφείλει να αναγνωρίσει το διαγωνισμό 

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αλλάξει θέση σήμερα είναι προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο διαγωνισμός αυτός για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός

Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και κατ' εφαρμογή του Συντάγματος κάνουμε το διαγωνισμό. Το ΣτΕ από το 2010 έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια αντιβαίνει το Σύνταγμα τόνισε ο κ. Παππάς.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v