Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπριντ με πολλά εμπόδια στον δρόμο για τα προαπαιτούμενα

Πονοκέφαλος τα ανοικτά μέτωπα για τη δόση των 2,8 δισ. και ο Γεωργίου. Το «κόκκινο τηλέφωνο» καλείται να δράσει ως επιταχυντής των εξελίξεων, για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις. Αυστηρά μηνύματα από Βρυξέλλες.

Σπριντ με πολλά εμπόδια στον δρόμο για τα προαπαιτούμενα

Και τώρα... τρέχουμε. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τα χθεσινά ραντεβού στις Βρυξέλλες, τόσο αυτό του Πιερ Μοσκοβισί με τους Τσακαλώτο-Σταθάκη-Χουλιαράκη, όσο και από το EwG όπου η Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του... γεύματος.

Κοινή συνισταμένη η πίεση προς την Αθήνα να τρέξει τα 15 προαπαιτούμενα, τα οποία όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, παρουσιάζουν δυσκολίες κυρίως στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να ξεδιπλωθεί η αλυσίδα των γεγονότων: εκταμίευση των 2,8 δισ. (εκ των οποίων η πλειονότητα θα πέσει στην αγορά για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους), β' αξιολόγηση και άνοιγμα του ζητήματος του χρέους. Αλλωστε αυτή ήταν η σειρά που είχε σπεύσει να τοποθετήσει τα πράγματα ο Γάλλος επίτροπος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Η πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση αποτυπώθηκε δια της πλαγίας από τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μιλώντας στο Bloomberg πριν τη συνάντηση με τον Μοσκοβισί, έσπευσε να δηλώσει για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ πως «αν υπάρξει καθυστέρηση, θα είναι ημέρες και όχι εβδομάδες».

Αργά το βράδυ πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διευκρινίσουν πως δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και ότι αν υπάρξει, πρόσθεσαν, θα είναι τεχνικής φύσης, 24 έως 48 ωρών. Και μόνο όμως το γεγονός πως η συζήτηση ξεκίνησε με διευκρινίσεις επί καθυστερήσεων μόνο θετικά δεν μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου του στόχου το θέμα να έχει κλείσει εντός Σεπτεμβρίου.

Κατά την Αθήνα, οι συζητήσεις με τον Πιερ Μοσκοβισί οδήγησαν σε τρία συμπεράσματα:

* Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

* Πρέπει να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν.

* Κρίνεται σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές.

Ωστόσο οι προσδοκίες της Αθήνας να μπει και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα οποία και ο πρωθυπουργός ζήτησε την Κυριακή στη συνέντευξή του να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα του 3,5% επίπεδα μετά το πρόγραμμα, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Πηγές της Κομισιόν έσπευσαν να υπενθυμίσουν τα όσα είπε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει αλλάξει έκτοτε η στάση των Βρυξελλών.

Στην Κομισιόν επικρατεί προβληματισμός για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων καθώς το καλοκαίρι κύλησε χωρίς να έχουν γίνει πολλά πράγματα. Πόσο μάλλον που ακολουθεί η β' αξιολόγηση που έγκαιρα (μόλις έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση) πηγή με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είχε σπεύσει να τονίσει ότι «θα είναι δέκα φορές πιο δύσκολη από μια κλασική αξιολόγηση των χωρών που βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης». Κι αυτό γιατί πέραν όλων των άλλων θα πρέπει να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί ότι προχώρησαν στην πράξη όλα όσα ψηφίστηκαν τους τελευταίους μήνες στη Βουλή, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν και καυτά θέματα, όπως τα εργασιακά.

Η υπόθεση Γεωργίου

Κερασάκι στην τούρτα των πονοκεφάλων για την κυβέρνηση είναι και το θέμα Γεωργίου. Αν και όπως διαμηνύεται δεν τέθηκε ζήτημα από τον Πιέερ Μοσκοβισί στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν.

«Η επιστολή της Κομισιόν δεν πρέπει να υποτιμηθεί», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι ζήτημα θα τεθεί στο επερχόμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Ετσι, η κυβέρνηση αναζητεί την χρυσή τομή καθώς θεωρεί βέβαιο ότι οι δανειστές θα εντείνουν τις πιέσεις για να μην προχωρήσει η επαναπομπή σε δίκη (για κακούργημα) του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με ενδεχόμενο να τις συνδέσουν με την «τύχη» της διαπραγμάτευσης για χρέος-πρωτογενή ελλείμματα και της δεύτερης αξιολόγησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v