Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόψε ο λευκός καπνός για τις τηλεοπτικές άδειες

Ολοκληρώθηκε αργά χθες τη νύχτα η πρώτη φάση. Ανεπίσημες πληροφορίες ότι κερδήθηκαν οι δύο πρώτες. Ιδιαίτερα σκληρή μάχη για τις άλλες δύο από τους έξι εναπομείναντες υποψηφίους. Απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν είναι «ανοικτή» η δημοπρασία.

Απόψε ο λευκός καπνός για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε εξέλιξη βρίσκεται από... χθες στις 9 π.μ. η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών «πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου».

Κατά τις λιγοστές πληροφορίες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα έσβησαν τα φώτα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για την «ολιγόωρη ξεκούραση» (στα ράντζα που επιστρατεύθηκαν) των εκπροσώπων των υποψηφίων καναλαρχών και των μελών της Επιτροπής Διαγωνισμού.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν βγήκε λευκός ή μαύρος καπνός από το κτίριο (... δεν διαθέτει καπνοδόχο άλλωστε), ούτε υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία για το εάν και πόσες άδειες δημοπρατήθηκαν.

Tις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το απόγευμα και αργά το βράδυ ότι αναδείχθηκαν οι νικητές για την πρώτη και τη δεύτερη άδεια, αντίστοιχα, διέψευσαν τη νύχτα κυβερνητικές πηγές μέσω του ΑΠΕ: «Ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής».

Εάν ωστόσο «βγήκαν» πράγματι οι δύο πρώτες άδειες, αυτό σημαίνει ότι η σημερινή μάχη θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή ανάμεσα στους έξι εναπομείναντες υποψηφίους για τις άλλες δύο άδειες. Πληροφορίες αργά το απόγευμα μάλιστα ανέφεραν ότι έκλεισε και η τρίτη άδεια.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες άλλωστε δεν είχε επιβεβαιωθεί και η έτερη «πληροφορία» ότι ένας από τους έξι υποψήφιους επρόκειτο να αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Δύο απαντήσεις

Κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν χθες να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα που αφορούν στη διαδικασία:

1. Γιατί όσοι κερδίζουν άδεια παραμένουν εσώκλειστοι στο κτίριο και δεν αποχωρούν; Διότι -λένε τα στελέχη- δεν πρέπει να διαρρεύσει το παραμικρό μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοπρασία, προκειμένου να μην υπάρξει παραπληροφόρηση που θα πυροδοτούσε το ήδη έκρυθμο κλίμα.

2. Γιατί η δημοπρασία δεν έγινε «ανοικτά» αλλά με τον κάθε υποψήφιο κλεισμένο σε ένα γραφείο και αποκομμένο από τους υπόλοιπους;  Διότι -η απάντηση- η «ανοικτή» διαδικασία θα συγκρατούσε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, αφού όλοι θα ήξεραν τι ποσόν προσφέρει ο άλλος και δεν θα «χτυπούσαν» υψηλά τιμήματα. Τονίζουν δε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η προσυνεννόηση των βασικών παικτών θα ήταν δεδομένη.

Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα ή το βράδυ, οπότε και θα ανακηρυχθούν οι «νικητές» για τις συγκεκριμένες τέσσερις άδειες.

Θυροκολλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από τα κανάλια για τις άδειες

Πάνω από δέκα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων θυροκολλήθηκαν στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας που άρχισε χθες το πρωί.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΣΚΑΪ κατά της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και των τεσσάρων νέων σχημάτων που συμμετέχουν στην διαδικασία.

Θυροκολλήθηκαν επίσης η αίτηση του Star κατά της συμμετοχής του εργολάβου Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, του Alpha εναντίον άλλων υποψήφιων σχημάτων, του ANT1 εναντίον του σχήματος Σαββίδη, αλλά του MEGA κατά της όλης διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «κλείδωσε» νωρίς τα ξημερώματα και η δεύτερη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Μετά από διάλειμμα λίγων ωρών ξεκούρασης έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τις επόμενες δύο.

Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας αναμένεται σήμερα το απόγευμα η αργά το βράδυ.

Ο προσδιορισμός των τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις με όρους αγοράς, κι όχι με όρους ενημέρωσης και πλουραλισμού, προσκρούει στο Σύνταγμα δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης.

Η κυβέρνηση περιορίζει τις άδειες σε τέσσερις ενώ η ψηφιακή πλατφόρμα δίνει περισσότερες δυνατότητες λειτουργίας καναλιών,

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v