Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

Επιστρέφει το β’ 15μερο του Σεπτεμβρίου η αποστολή του Ταμείου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Δεν έγιναν το καλοκαίρι συζητήσεις για το χρέος. Παραμένει η απαίτηση για ελάφρυνση.

ΔΝΤ: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

Η ομάδα του ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ραις. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας η διαδικασία αυτή (που ακολουθείται για όλα τα μέλη του Ταμείου) δεν έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των προγραμμάτων που ήταν σε εξέλιξη. Όπως εκτίμησε ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι δυο εβδομάδες.

Αναφορικά με την ανάλυση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης αρκέστηκε να πει ότι αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε θα υπάρξει η ανάλυση για τη βιωσιμότητα χρέους (DSA).

Δεν υπήρξαν επιπλέον συζητήσεις για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους με τους ευρωπαίους εταίρους, τόνισε αλλά όπως είπε «ελπίζει ότι αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα».

Αναφορικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και παρότι σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κομισιόν αναφορικά με τα όσα λέγονται στην Ελλάδα για την αξιοπιστία των στοιχείων. Εγινε σημαντική πρόοδος μετά το 2010 για αξιοπιστία των στοιχείων και είναι πολύ σημαντικό αυτή η πρόοδος να διατηρηθεί. Όπως είπε η αποστολή του ΔΝΤ θα συζητήσει με τις αρχές ώστε οι πληροφορίες που μας δίνονται να είναι ακριβείς. 

Τέλος αναφορικά με τα ευρήματα της ανεξάρτητης επιτροπής για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης είπε ότι έχουν συζητηθεί και αξιολογηθεί και έγινε μια σειρά αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανέφερε για παράδειγμα τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και έχουν γίνει προσαρμογές στο πρόγραμμα και επανέλαβε ότι για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα απαιτείται «ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v