Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτοί είναι οι τέσσερις που πήραν τις άδειες

Συγκεντρώθηκε ποσό-μαμούθ 246 εκατ. ευρώ από το διαγωνισμό που έληξε τα ξημερώματα μετά από τριήμερο μαραθώνιο. ΣΚΑΪ, Βλ. Καλογρίτσα, ΑΝΤ1 και Β. Μαρινάκης οι νικητές. Εγιναν 117 γύροι προσφορών για την τελευταία άδεια. Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές.

Αυτοί είναι οι τέσσερις που πήραν τις άδειες

Τα επιχειρηματικά σχήματα που εκπροσωπούν τον ΣΚΑΪ, την εταιρία του κ. Καλογρίτσα, τον ΑΝΤ1 και τον κ. Μαρινάκη είναι οι νικητές του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα και ανέδειξε δύο υφιστάμενα κανάλια και δύο νέους παίκτες ως προσωρινούς νικητές. Εκτός έμειναν (πέρα από το Mega και το Ε που είχαν τεθεί εκτός διαδικασίας) το Star και η κυπριακή εταιρεία (αμφότερα σχετίζονται με τον όμιλο Βαρδινογιάννη), ο Ιβάν Σαββίδης και ο Alpha. 

Το θρίλερ κράτησε 66 ώρες, γεγονός που εξηγείται από το μπαράζ χτυπημάτων από τους υποψηφίους. Οπως έγινε γνωστό, ο ΣΚΑΪ πήρε την πρώτη άδεια την πρώτη μέρα (30/8) στις 20:50, έπειτα από 56 δημοπρατικούς γύρους. Την επόμενη μέρα (31/8), ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας κατοχύρωσε τη δεύτερη άδεια το μεσημέρι (15:25) έπειτα από 78 γύρους. Την 1η Σεπτεμβρίου, στις 11:20 το πρωί, ήταν η σειρά του Θοδωρή Κυριακού του ΑΝΤ1, έπειτα από 99 γύρους. Η τέταρτη άδεια «έκλεισε» τα ξημερώματα της Πέμπτης (2:35) για τον Β. Μαρινάκη, αφού συμπληρώθηκαν 117 γύροι.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στον έλεγχο των πόθεν έσχες για την τελική κατακύρωση του διαγωνισμού αλλά και στις συμπράξεις μεταξύ των παικτών, τόσο των παλαιών όσο και των νέων.

Συγκεκριμένα ο πρώτος προσωρινός υπερθεματιστής, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, είναι ο ΣΚΑΪ με συνολικό τίμημα 43,2 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος είναι η εταιρία Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, με συνολικό τίμημα 52,6 εκατ. ευρώ.

Ο τρίτος προσωρινός υπερθεματιστής είναι ο ΑΝΤ1, με 75,9 εκατ. ευρώ.

Ο τέταρτος προσωρινός υπερθεματιστής είναι η εταιρία Alter Ego (Μαρινάκης), με συνολικό τίμημα 73,9 εκατ. ευρώ.

Στους επιλαχόντες ανήκουν:

* Η Dimera (Σαββίδης) που πρόσφερε 61,5 εκατ. ευρώ.

* Ο Alpha που πρόσφερε 61 εκατ. ευρώ.

* Η Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου ΑΕ (όμιλος Βαρδινογιάννη) με 18 εκατ. ευρώ.

* Η Νέα Τηλεόραση (Star) με 13 εκατ. ευρώ.

Γεροβασίλη: Αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου -και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας- μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον.

Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας.

Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».

Παππάς: Ιστορική αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

«Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.

Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων, που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά τον διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι -και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν τον διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως τον διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές

Λεπτομέρειες για τη δημοπρασία και τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, για 66 ώρες, έδωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο διευθ. σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος. 

Χαρακτήρισε "χιτσκοκική" τη μαραθώνια διαδικασία, εξερχόμενος του κτιρίου.

Ανέφερε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ήταν ο πρώτος που έλαβε την άδεια με ποσό 70% κάτω από όσα διέθεσαν οι υπόλοιποι καναλάρχες. Σημείωσε ότι η τρίτη και η τέταρτη ήταν οι πιο χρονοβόρες. 





Από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης είπε:



 Ο εκπρόσωπος του Star Κάρολος Αλκαλάι ανέφερε: 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v