Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ενεση» στα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά

Εντυπωσιακή αύξηση στις εισπράξεις από ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων τον Ιούλιο, καθώς εντάθηκαν οι φοροέλεγχοι. Αλμα 83% στη Σαντορίνη, 45% στη Μύκονο. Ποια μεγάλη ΦΑΕ έμεινε εκτός στόχων. Οι νέοι φόροι και ο κίνδυνος ενεργοποίησης του «κόφτη».

«Ενεση» στα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν οι εισπράξεις από το ΦΠΑ στα νησιά τον Ιούλιο, μετά τη «βουτιά» του Ιουνίου, καθώς εντάθηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ, ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με τον Ιούνιο.

Στη Σαντορίνη, από μείωση 58% τον Ιούνιο, κατέγραψαν αύξηση κοντά στο 83%, ενώ στη Μύκονο από υστέρηση 60%, τον Ιούλιο, σημειώθηκε αύξηση στα έσοδα από το ΦΠΑ κατά 45%.

Στη Σύρο η υπέρβαση έναντι του στόχου έφτασε στο 37%, στην Πάρο το 35%, στη Νάξο το 5,5%.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά κύριο λόγο η εικόνα συμμόρφωσης διατηρήθηκε, ενώ σημαντική ήταν η «ένεση» στο ΦΠΑ από άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος (+ 36%), η Κέρκυρα (+ 25%), η Μυτιλήνη (+ 13%).

Μικτή ήταν η εικόνα από την Κρήτη, καθώς ενώ το Ηράκλειο (+12%) και τα Χανιά (+ 24,6%) υπερκάλυψαν τους στόχους, ο Άγιος Νικόλαος έμεινε πίσω (- 6%). Προβληματισμό προκαλεί αν μη τι άλλο ότι μια από τις μεγάλες εφορίες, η ΦΑΕ Πειραιά είχε αρνητική απόδοση, αφού τα έσοδα της από ΦΠΑ ήταν 14% χαμηλότερα από το στόχο.

Πάντως, συνολικά το στοίχημα των εσόδων, θα κριθεί από τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του Αυγούστου, τα οποία το πιθανότερο είναι να υπολείπονται του στόχου, καθώς δεν περιλαμβάνεται η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ η οποία, τελικώς, μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του «κόφτη» που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» θα πρέπει φέτος να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ.

Εκτιμάται ότι ο στόχος των εσόδων θα επιτευχθεί με τη «συνδρομή» των φόρων που πρόκειται να επιβληθούν τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότιμετά την επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση και τις ευρυζωνικές συνδέσεις, τη μπύρα, την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που προηγήθηκαν, θα ακολουθήσουν αυξήσεις στη φορολογία με επίκεντρο τα καύσιμα και τον καφέ ενώ το 2018 έχει ψηφιστεί η επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v