Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόροι: Σαρωτικές τομές φέρνει η νέα αξιολόγηση

Ανατροπές στο φορολογικό σύστημα φέρνουν οι απαιτήσεις των δανειστών στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. Τι πρέπει να γίνει σε απαλλαγές, κατασχέσεις, συγχωνεύσεις, φόρους επενδύσεων, πρόστιμα και ΦΠΑ. Τι γίνεται με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Φόροι: Σαρωτικές τομές φέρνει η νέα αξιολόγηση

Ένα «βουνό» φορολογικών προαπαιτουμένων έχει μπροστά της η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, προκειμένου να εκταμιευθεί -χωρίς παρατράγουδα- η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ (που είναι σπασμένη στα δύο, 1,7 δισ. για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων και 1,1 δισ. για τις πληρωμές δόσεων), και να προχωρήσει ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Και αν για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα φορολογικά προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν είναι μόλις δύο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη δεύτερη αξιολόγηση η οποία... απαιτεί 15 σημαντικές αλλαγές-τομές στη φορολογία, οι οποίες εκτείνονται από το καθεστώς επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέχρι τις φοροαπαλλαγές (όσες έχουν απομείνει).

Η παροχή πόρων για προσλήψεις, προκειμένου να στελεχωθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, από την 1η-1-2017, και η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της (προαπαιτούμενα υποδόσης), μοιάζουν... εκδρομή στο δάσος για την κυβέρνηση, συγκριτικά μ' αυτά που θα ακολουθήσουν και συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί από τον περασμένο Μάιο, που ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση, να νομοθετήσει μέτρα για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων στις περιπτώσεις που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας απλοποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του Κώδικα ΦΠΑ και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καταργώντας φοροαπαλλαγές, τροποποιώντας φορολογικά κίνητρα και καταργώντας υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων.

Σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δρομολογήσει δεκαπέντε νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

-Η επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και η ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

-Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς του κλάδου της ναυτιλίας, στη βάση των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράταση μέχρι το 2018 της εφαρμογής των διατάξεων για την προσωρινή εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

-Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ (απαλλάσσονται όσες έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ).

-Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

Μεγάλο είναι το έργο που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση, σε επίπεδο αποφάσεων και εγκυκλίων, για να υλοποιηθούν οι αλλαγές που επήλθαν πρόσφατα στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (αλλαγές στον τρόπο διενέργειας φορολογικών ελέγχων, καθιέρωση προστίμων για χρησιμοποίηση ταμειακών μηχανών-μαϊμού κ.λπ.).

Ακόμα καλείται να:

-Αναπτύξει το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ' αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Να επανεξετάσει και να αναμορφώσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η αναθεώρηση του ΚΕΔΕ θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διαδικασίες που θα εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

-Να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε off-shore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

-Να απλοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο για τον ΦΠΑ. Οι ελληνικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2016 θα πρέπει να κωδικοποιήσουν και να απλοποιήσουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς την με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και προχωρώντας στην εξάλειψη των εκκρεμών νομικών κενών.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εξετάζεται ο περιορισμός των υποβολών περιοδικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες διενεργούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και η αύξηση του ορίου των ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ, από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

-Να επιταχύνει την είσπραξη των προστίμων για οχήματα ανασφάλιστα, οχήματα που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο, και από την παράνομη χρήση συχνοτήτων.

-Να προμηθευτούν οι φορολογικές αρχές προγράμματα ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα μη εισπράξιμα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και να δρομολογήσει μια διαδικασία η οποία θα εξασφαλίζει την επιλογή των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων με βάση την ανάλυση των οικονομικών τους στοιχείων, προκειμένου να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τη βιωσιμότητά τους. Ουσιαστικά θα εφαρμόζονται μέτρα αναδιάρθρωσης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και κρίνονται βιώσιμες, μέσω της παροχής δυνατοτήτων εξατομικευμένων λύσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης δεν λείπουν οι αντικειμενικές τιμές και συγκεκριμένα η εξίσωσή τους με τις πραγματικές (αγοραίες τιμές) των ακινήτων.

Το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2017, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για την «ευθυγράμμιση» των φορολογητέων αξιών των ακινήτων (των αντικειμενικών αξιών) με τις τιμές της κτηματαγοράς έως τον Ιούνιο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v