Ζάππειο καλεί Ευρώπη: Αποφάσεις τώρα για ανάπτυξη

Ξεκίνησε το μεσημέρι η Σύνοδος Ευρωμεσογειακών Χωρών, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής θέσης προς τη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα. «Δεν πρόκειται για κλειστό πολιτικό κλαμπ» (α λα Βίζεγκραντ), σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Τα βασικά σημεία της κοινής Διακήρυξης.

Ζάππειο καλεί Ευρώπη: Αποφάσεις τώρα για ανάπτυξη

Το στίγμα του διλήμματος που προτίθεται να «περάσει» ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής, που άρχισε το μεσημέρι στο Ζάππειο με δική του πρωτοβουλία, έδωσε και δημοσίως χθες ο ίδιος μέσω της γαλλικής Le Monde: «Θα πρέπει συλλογικά να αποφασίσουμε αν είμαστε μία Ευρωπαϊκή Ενωση ή μία Γερμανική Ευρώπη».

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο πρωθυπουργός σήκωσε τους τόνους απέναντι στο Βερολίνο, με αφορμή την άρνησή του να δεχθεί απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές (δηλαδή πριν από το επόμενο φθινόπωρο), σε πείσμα των ευρωαποφάσεων που έχουν ληφθεί κατά καιρούς για άμεση διευθέτηση.

«Υπάρχουν στην Ευρώπη 27 δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, δεν γίνονται εκλογές μόνο στη Γερμανία», απάντησε στη σχετική ερώτηση, επιχειρώντας να αγγίξει τα ανακλαστικά και άλλων Ευρωπαίων ηγετών που έχουν μπροστά τους… δύσκολες εκλογές ή δημοψηφίσματα, ενώ βάλλονται από τη λιτότητα.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον «καμβά» πάνω στον οποίο ευελπιστεί ότι θα “ζωγραφίσουν” σήμερα στο Ζάππειο οι επτά ηγέτες -οι Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Νίκος Αναστασιάδης, Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία), Τζότζεφ Μούσκατ (Μάλτα), ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, ο οποίος εκπροσωπεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, κ. Μαριάνο Ραχόι.

«Είναι προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική, απ' ό,τι μια Γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως "ταμιευτήριο" με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση (…) Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Αφορά σε όλη τη ζώνη του ευρώ, καθώς και στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ».

«Θέλετε το ΔΝΤ ή η ευθύνη δική σας;»…

Επ' ευκαιρία, ο κ. Τσίπρας πέταξε «το μπαλάκι» της απόφασης για το χρέος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως έως το τέλος της χρονιάς θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του χρέους.

«Κάθε εμπόδιο για καλό ίσως… διότι τότε η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ευθύνη αποκλειστικά πλέον της Ευρώπης», τόνισε δίνοντας μία πρώτη γεύση για την ένταση της διαπραγμάτευσης το επόμενο τρίμηνο.

Και ποντάροντας στη στήριξη των έξι Ευρωμεσογειακών ηγετών…

«Δεν είμαστε κλαμπ α λα Βίζεγκραντ»

Κατά τις πληροφορίες, έχει διαμορφωθεί το «σκαρίφημα» της Διακήρυξης στην οποία θα καταλήξουν οι «επτά» στη σημερινή Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει αναφορά στο Brexit που έφερε την ΕΕ αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις «για το πώς θα συνεχίσει, πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και πώς θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της».

Κι επειδή δείγμα προθέσεων καλείται να δώσει η Σύνοδος Κορυφής των 27 (πλην της Μ. Βρετανίας) στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα, αναπτύσσεται «έντονη κινητικότητα» ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε. Αυτή είναι και η εξήγηση που δίνει η κυβέρνηση για τη διοργάνωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Αθήνα.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε χθες το Euro2day.gr, το Μαξίμου διευκρινίζει ότι η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής.

Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ (α λα Βίζεγκραντ) σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Οι συγκλίσεις για την κοινή Διακήρυξη

Τα σημεία που, κατά τις πληροφορίες, έχουν γίνει αποδεκτά από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις μεταξύ των «επτά» και θα ενταχθούν στη Διακήρυξη για να παρουσιασθούν ως «κοινή θέση» στην Μπρατισλάβα είναι:

Α. Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

• περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

• η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.

• να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

• να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Β. Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

• αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.

• να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

• η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής.

• η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

• η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου».

Γ. Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:

• η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους.

• η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνάς της.

• να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.

• ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v