Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανθός: Αγορά-στόχος η Ρωσία για τις εγχώριες φαρμακευτικές

Ευνοϊκό έδαφος για συνεργασία της Ρωσίας με ελληνικές φαρμακευτικές που παράγουν καλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα, βρίσκει ο υπουργός Υγείας. Η αναπτυξιακή στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα, τόνισε.

Ξανθός: Αγορά-στόχος η Ρωσία για τις εγχώριες φαρμακευτικές

Στην είσοδο των ελληνικών φαρμάκων στη ρωσική αγορά αποβλέπει το υπουργείο Υγείας. Στη συγκεκριμένη αγορά, κυριαρχούν τα εισαγόμενα επώνυμα γενόσημα σκευάσματα, γεγονός το οποίο δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για συνεργασία με ελληνικές φαρμακευτικές που παράγουν καλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα και έχουν ήδη μια πολύ σημαντική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού, μεταδίδει το iatronet.gr.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Για μία νέα ώθηση στην Ελληνορωσική Οικονομική Συνεργασία", που οργανώθηκε στη ΔΕΘ στο πλαίσιο Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η στρατηγική της προώθησης εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων φαίνεται ότι αποτελεί ένα στοιχείο κοινής προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό -είπε- ότι σήμερα στην Ελλάδα, παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα, το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η παραγωγική-αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα και υποχρέωση.

Εμπειρία

Ο κ. Ξανθός περιέγραψε το πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει σημαντική εμπειρία στις διαδικασίες έγκρισης νέων φαρμάκων και στον τομέα της κλινικής έρευνας, της καινοτομίας, της οργάνωσης της παραγωγής με βάση standards ποιότητας (GMPs).

Διαθέτει, επίσης, εμπειρία στον έλεγχο της βιοδιαθεσιμότητας και βιοïσοδυναμίας, καθώς και στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το σημερινό σύστημα, που επιβλήθηκε στο πλαίσιο μνημονιακών συμφωνιών, έχει πολλές στρεβλώσεις και έχει δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα στη φαρμακευτική πολιτική, τα οποία προσπαθούμε σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία να αντιμετωπίσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v