Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη ΕΚΤ στον στόχο για μικρότερα πλεονάσματα

Ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2017, κυρίως από ξένες επενδύσεις αλλά με την προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί, βλέπουν στην ΤτΕ. Εκτιμούν ότι θα υπεραποδόσει φέτος ο προϋπολογισμός.

Στήριξη ΕΚΤ στον στόχο για μικρότερα πλεονάσματα

Η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% το 2016, ενώ η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμού αξιωματούχου της ΤτΕ στο περιθώριο των επαφών του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των Θεσμών. 

Παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει ευρωπαίοι παράγοντες για το θέμα του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα η ίδια πηγή τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να μπει ο πήχης κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2017, χαμηλότερο από το 2,7% που προβλέπουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές, σύμφωνα με τον ίδιο. «Για το 2017 αναμένουμε ανάπτυξη 2,5%, κυρίως από ξένες επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί» πρόσθεσε.  

Τέλος, εκτίμησε ότι η επιστροφή καταθέσεων από τον Μάιο έως σήμερα φτάνει τα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ θετικά κινείται και η αγορά των repos.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v