Οι έξι άξονες για στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας

Παρουσιάζεται αύριο το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του κλάδου. Πώς δομούνται οι πυλώνες. Υπό εξέταση και η τιμολογιακή πολιτική. Με ποιο τρόπο θα τονωθεί η έρευνα, η καινοτομία αλλά και η ανταγωνιστικότητα.

Οι έξι άξονες για στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας

Μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων, την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, την ενίσχυση νέων επενδυτικών σχεδίων, την εξωστρέφεια, την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας και τη βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης, φιλοδοξεί η κυβέρνηση να υποστηρίξει την εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία.

Το σχέδιο δράσης που θα παρουσιαστεί αύριο στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας διαμορφώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, δομείται σε έξι βασικούς πυλώνες, καθένας εκ των οποίων διαρθρώνεται-υποστηρίζεται από επιμέρους δράσεις.

Η εκπόνηση σχεδίου δράσης για τη στήριξη του κλάδου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από τις συνεχείς παλινωδίες στην τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου. Στα χρόνια της κρίσης, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά 62%, λόγω της μείωσης των φθηνών (γενοσήμων) φαρμάκων κατά περίπου 32%-35%, αλλά και από τις υψηλές επιστροφές του clawback και του rebate.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης, επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας και αποτελεί έναν κλάδο με μεγάλο ποσοστό δαπανών εργασιακής ανάπτυξης και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Οι 20 μονάδες παραγωγής φαρμάκου ελληνικών συμφερόντων που λειτουργούν στη Ελλάδα δίνουν τη δυνατότητα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μπορεί να καλύψει άμεσα πάνω από το 60% των αναγκών της χώρας σε φάρμακα και να συνεισφέρει αποφασιστικά στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα.

Με δεδομένη την ισχυρή συμβολή της στην απασχόληση, στο ΑΕΠ, αλλά και στην έρευνα και την καινοτομία, η εκπόνηση του σχεδίου δράσης, ή καλύτερα η πρόθεση της κυβέρνησης να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τον κλάδο, καλλιεργεί προσδοκίες για την ανάταση του κλάδου. Το σχέδιο δράσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σαφώς και έχει περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια καλή αρχή.

Οι έξι άξονες στους οποίους βασίζεται το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και θα παρουσιαστούν αύριο, είναι οι εξής:

Α) Ενίσχυση ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο άξονας αυτός περιγράφει την ανάγκη-προτεραιότητα για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των γενοσήμων (σχεδιασμός και υλοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης), αλλά και την επανεξέταση τιμολογιακής πολιτικής και πλαισίου αποζημιώσεων φαρμάκου, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς και τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Β) Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας ελληνικών επιχειρήσεων και διείσδυση σε νέες αγορές.

Σ' αυτό το σκέλος του σχεδίου περιγράφεται η διαδικασία ανάπτυξης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων καθώς και την ανάγκη συνεχούς προσαρμογής στις καλές πρακτικής παραγωγής (αφορά στην υποστήριξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στην υλοποίηση επενδύσεων στις παραγωγικές μονάδες, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της παραγωγής υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών προϊόντων - GMP).

Επίσης, στις «πρόνοιες» του εν λόγω άξονα περιλαμβάνεται η ενίσχυση των συνεργασιών του κλάδου, αλλά και η ανάπτυξη συμπληρωματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην αγορά του φαρμάκου (αφορά στην ενίσχυση της θέσης στην αγορά των βιολογικών και λοιπών προϊόντων).

Γ) Ενίσχυση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας.

Στο πλαίσιο του εν λόγω άξονα, σχεδιάζεται η δημιουργία πλατφόρμας καινοτομίας βιοϊατρικής και φαρμάκου, προκειμένου η πολιτεία να συμμετάσχει με οργανωμένο τρόπο στην απαιτούμενη συνεχή διαβούλευση με τους τομείς της έρευνας και των επιχειρήσεων. Συνεπώς, θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της συνεργασίας ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων με τη βιομηχανία, ενώ τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για την προσαρμογή μέρους της έρευνας και της καινοτομίας στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Παράλληλα, θα εισαχθεί ένα πλαίσιο ενθάρρυνσης ερευνητικής δραστηριότητας (αφορά στην τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να παρέχονται περισσότερα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δραστηριότητες, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Δ) Ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού του κλάδου.

Όπως προαναφέρθηκε, ο κλάδος απασχολεί περίπου 50.000 άτομα και γι' αυτό τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, ώστε να προσαρμοστεί στις αναπτυξιακές απαιτήσεις και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ε) Διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών.

Ως προτεραιότητες του άξονα αυτού, τίθενται η παρακολούθηση και η ανάλυση της ελληνικής αγοράς υγείας και φαρμάκου, η δημιουργία κέντρου επιχειρηματικής ευφυΐας φαρμάκου (αφορά στη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων της διεθνούς και εγχώριας αγοράς φαρμάκου και ανίχνευση ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις), η επιχειρησιακή αναβάθμιση και η ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΦ, καθώς και η αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών.

ΣΤ) Βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.

Στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης, το σχέδιο αναλύει την αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης, ευρωπαϊκών και εθνικών (αφορά στη διαμόρφωση κατάλληλων ευκαιριών χρηματοδότησης για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μέσω κατάλληλων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ), καθώς και τον εξορθολογισμό των ταμειακών ροών, μέσω της διερεύνησης των δυνατοτήτων βελτιστοποίησης του υπάρχοντος συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v