Συνάντηση Ξυδάκη με τον Γ.Γ. της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου

Ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε τον κ. Ξυδάκη για τις δράσεις της Πρωτοβουλίας της Αδριατικής και του Ιονίου, και σημείωσε ότι επί ελληνικής προεδρίας χρηματοδοτείται για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνάντηση Ξυδάκη με τον Γ.Γ. της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου

Συνάντηση υψηλών αξιωματούχων στην Αθήνα τον Οκτώβριο και σχετικό φόρουμ τον ερχόμενο Μάιο, προετοιμάζει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Αδριατικής και του Ιονίου, με αφορμή την ελληνική προεδρία της πρωτοβουλίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αυτό έγινε γνωστό από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα της Πρωτοβουλίας της Αδριατικής και Ιονίου Φάμπιο Πιγκλιαπόκο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε τον κ. Ξυδάκη για τις δράσεις της Πρωτοβουλίας της Αδριατικής και του Ιονίου, και σημείωσε ότι επί ελληνικής προεδρίας χρηματοδοτείται για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το «Adrion Project», στο οποίο συμμετέχουν περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Ιονίου, καθώς και αντίστοιχες περιοχές και πανεπιστήμια από όλες τις συμμετέχουσες στην πρωτοβουλία χώρες.

Η Ελλάδα ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Πρωτοβουλίας από 1ης Ιουνίου και για ένα χρόνο και μοιράζεται, επίσης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Περιοχή Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR).

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου (AII) αφορά στην περιφερειακή συνεργασία των χωρών των οποίων οι ακτές βρέχονται από τις θάλασσες της Αδριατικής και του Ιονίου. Ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας αποτελούν οι εξής χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σλοβενία. Αργότερα προσχώρησε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας την οποία διαδέχθηκαν η Σερβία και το Μαυροβούνιο με ξεχωριστές πλέον αντιπροσωπείες.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, οι παραπάνω χώρες εκπονούν από κοινού σχέδια δράσης, κυρίως σε τομείς όπως ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η αλιεία, οι πολιτιστικές δράσεις, η διαπανεπιστημιακή συνεργασία, τα δίκτυα πόλεων, οι μεταφορές, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η δασοπροστασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v