Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάλκινο στην Ελλάδα σε κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ

Έκθεση της Κομισιόν κατέδειξε ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην ευρωζώνη σε δαπάνες επί του ΑΕΠ, ενώ πρώτες έρχονται Φινλανδία και Γαλλία. Το μπλοκ προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες, δεδομένων των μεγάλων κυβερνητικών χρεών.

Χάλκινο στην Ελλάδα σε κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ

Τρίτη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης αναδείχθηκε η Ελλάδα, στις δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε η Κομισιόν στο Eurogroup, στο πλαίσιο των προσπαθειών του μπλοκ να περιορίσει τις δαπάνες, δεδομένων των μεγάλων βαρών χρέους των μελών του.

Το υπόμνημα της Επιτροπής συντάχθηκε έπειτα από αίτημα του Eurogroup για συζήτηση, με στόχο τη βελτίωση και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, βέβαια, το υψηλό ποσοστό είναι συνάρτηση της βουτιάς κατά 25% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επισκόπησης των δαπανών σε τρία υπουργεία, προκειμένου να εντοπίσει «κωδικούς» στους προϋπολογισμούς από τους οποίους μπορεί να κόψει δαπάνες.

Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει κάποιες αξιολογήσεις των δαπανών των μελών του μπλοκ των 19, αφενός για την καλύτερη διαμόρφωση πολιτικών που θα μειώσουν τα κυβερνητικά χρέη και αφετέρου για τη θέσπιση κατάλληλων δημοσιονομικών στρατηγικών, καθώς οι τρέχουσες δεν είναι ακόμη αρκετά «φιλικές» προς την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, πρώτη σε δαπάνες είναι η Φινλανδία και δεύτερη η Γαλλία, ενώ την τρίτη θέση της Ελλάδας ακολουθούν Βέλγιο, Αυστρία και Ιταλία.

Ιρλανδία και Λιθουανία είναι οι δύο χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες, ενώ όσο αυξάνεται το ποσοστό δαπανών/ΑΕΠ ακολουθούν Λετονία, Εσθονία και Κύπρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v