Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπλόκο» από τους δανειστές για το Αναπτυξιακό Ταμείο

Συνάντηση Σταθάκη - θεσμών για Αναπτυξιακό Ταμείο και γενικότερο σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής. Ποιες οι ενστάσεις των δανειστών. Ικανοποίηση για την πορεία του ΕΣΠΑ αλλά και τον σχεδιασμό του Αναπτυξιακού Νόμου.

«Μπλόκο» από τους δανειστές για το Αναπτυξιακό Ταμείο

Κόκκινη κάρτα στο σχέδιο μετατροπής του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο έλαβε λίγο πριν από τους δανειστές το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, οι θεσμοί αντιδρούν στην αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ με τον τρόπο που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς κρίνουν ότι η λειτουργία του θα είναι ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, για να υπάρξει η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο με τη μορφή που επιθυμεί η κυβέρνηση, θα χρειαστεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η βάση του κυβερνητικού σχεδίου, όπως αναφέρθηκε, προβλέπει τη σταδιακή μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε τύποις αναπτυξιακή τράπεζα, κάτι που είχε απορριφθεί εξ αρχής από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το υπό σχεδιασμό Αναπτυξιακό Ταμείο θα μπορεί να χορηγεί πιστώσεις, εγγυήσεις, αλλά και να διαχειρίζεται σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πάντως, με βάση τα όσα αναφέρονται από το υπουργείο, κάθε άλλο παρά λογική πρέπει να κρίνεται η αντίθεση των θεσμών. Κι αυτό διότι ανάλογη λειτουργία έχει και σήμερα το ΕΤΕΑΝ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ένσταση των δανειστών έγκειται στην αδυναμία εξασφάλισης μεγάλων κονδυλίων, τα οποία απαιτεί η λειτουργία του Αναπτυξιακού Ταμείου, στην έλλειψη τεχνικής υποδομής αλλά και στο έλλειμμα συνλειτουργίας με ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το IfG.

Την ίδια στιγμή, παρατηρήσεις δέχθηκε και το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, καταγράφηκαν ορισμένες διαφωνίες ως προς το πλάνο υλοποίησής του.

Τέλος, ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι θεσμοί από την πορεία του ΕΣΠΑ και από τον σχεδιασμό του αναπτυξιακού νόμου.

Υπουργείο Οικονομίας: Θα νομοθετήσουμε μετά τη β' αξιολόγηση

Με αφορμή τη συνάντηση πάντως το υπουργείο Υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι επιδιώκει τη ριζική αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό θεσμό. Σύμφωνα και με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης

- Ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται

- Η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων

- Η ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ, το οποίο αποτελεί Ταμείο Συμμετοχών

- Η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις Τράπεζες.

Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το αυριανό πρόγραμμα 

Στο μεταξύ γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για αύριο Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

10:00-12:00 Δημοσιονομικά (Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης)
12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (Γ. Κατρούγκαλος)
14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Τσακαλώτος-Σταθάκης-ΤτΕ-ΗFSF)
18:30-19:30 Δικαιοσύνη (Ν. Παρασκευόπουλος)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v