Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις «ομάδες» που στοχεύει τώρα ο Μητσοτάκης

Οι τελευταίες κρυφές σφυγμομετρήσεις στο μικροσκόπιο του «γαλάζιου» επιτελείου. Τα τρία κοινά που στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι πρωτιές και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Το πλάνο ενόψει Θεσσαλονίκης και οι εκτιμήσεις για πρόωρες κάλπες.

Οι τρεις «ομάδες» που στοχεύει τώρα ο Μητσοτάκης

Τα βλέμματα όλων στη ΝΔ είναι στραμμένα στην τριήμερη -από αύριο μέχρι και την Κυριακή- παρουσία στη Θεσσαλονίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βάζει τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία που θα απευθύνει το Σάββατο στο Βελλίδειο. Για τη συγγραφή της, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τα ευρήματα των τελευταίων κρυφών δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του, προκειμένου, κατά τους συνεργάτες του, να προσπαθήσει να αγγίξει τον σφυγμό της κοινωνίας και να διαμορφωθεί αναλόγως η περαιτέρω στρατηγική του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μηνύματα από τις έρευνες αυτές είναι ενθαρρυντικά για τη ΝΔ, ωστόσο υπάρχουν και άλλα που -αν μη τι άλλο- προβληματίζουν και χρήζουν άμεσης μελέτης και αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα, ικανοποίηση στην Πειραιώς προκαλούν, σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω σφυγμομετρήσεις, η πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καθώς και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στη μεταξύ τους σύγκριση.

Από την άλλη, η ΝΔ δεν δείχνει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ιδίως τριών κοινωνικών ομάδων, κάποια μέλη των οποίων παραμένουν κοντά στο μείζον κυβερνών κόμμα, ενώ κάποια άλλα κρατούν αποστάσεις απ' όλα τα κόμματα, κατατασσόμενα στην κατηγορία των αναποφάσιστων.

Πρόκειται για τους νέους (που βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα πιο κοντά τους), τους δημόσιους υπαλλήλους (οι οποίοι φοβούνται ενδεχόμενη απόλυσή τους) και τους άνεργους (που δεν έχουν πειστεί ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους από τη ΝΔ). Οι τρεις αυτές κατηγορίες μπαίνουν στο στόχαστρο των γαλάζιων στελεχών, ενώ ιδιαίτερες σχετικές αναφορές θα κάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί, μέσω των τελευταίων συνεντεύξεών του, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων αν έρθει στην εξουσία, ενώ έχει διαμηνύσει πως η μείωση της ανεργίας θα προκύψει μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Όπερ σημαίνει την προσέλκυση επενδύσεων, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θέματα που θα εξειδικεύσει περισσότερο από τη συμπρωτεύουσα, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αναδείξει τη διαφορά του ιδίου και της πολιτικής που εκφράζει σε σχέση με την αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα.

Εντατικά μαθήματα

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η εικόνα του πρωθυπουργού φθείρεται ολοένα και περισσότερο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη συγκεκριμένη εικόνα.

Αυτό θα το επιδιώξει κυρίως την Κυριακή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, για την οποία όλη την εβδομάδα έκανε «εντατικά μαθήματα» με τους συνεργάτες του ώστε να αποφύγει τις... νάρκες, ενώ το Σάββατο θα εστιάσει περισσότερο στο θετικό αφήγημα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το αισιόδοξο μήνυμα προς τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνομιλητές του, θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες, ωστόσο έχει ως plan B και το εν λόγω σενάριο στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά για την κυβέρνησή του. Εξ ου, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, και η «υπερκινητικότητα» του κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα, κυρίως σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, η εντολή που έχει δοθεί στο γαλάζιο επιτελείο και στον κομματικό μηχανισμό είναι η παράταξη να βρίσκεται σε εγρήγορση και έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Οι επόμενοι μήνες, άλλωστε, κατά γενική ομολογία θεωρούνται κρίσιμοι...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v