Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη των τηλεοπτικών αδειών

Εκδικάζονται στο ανώτατο δικαστήριο τα ασφαλιστικά μέτρα των τηλεοπτικών σταθμών. Τα επιχειρήματα των καναλιών και τι επικαλείται η κυβέρνηση. Τα σενάρια για το αποτέλεσμα και οι παράλληλες διαδικασίες.

Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη των τηλεοπτικών αδειών

Εν μέσω θυελλώδους πολιτικής κόντρας αλλά και αψιμαχιών μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης εκδικάζονται σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τηλεοπτικοί σταθμοί, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών «ανέβηκαν οι τόνοι» μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, ο οποίος εν ολίγοις προεξόφλησε ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν πρόκειται να εκδώσει απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας.

Η απάντηση, από ανώτατες δικαστικές πηγές, ήταν άμεση. «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι πιο επιφυλακτικά στη διατύπωση των προσωπικών τους εκτιμήσεων. Η έκδοση από το ΣτΕ συγκεκριμένων αποφάσεων στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων δεν προδικάζει και την απόφαση στις κύριες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών. Τότε κρίθηκε η αναγκαιότητα για παροχή προσωρινής προστασίας και δεν εξετάστηκε το θέμα της συνταγματικότητας αλλά και πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν τεθεί στις κύριες προσφυγές», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και ιδιαίτερα της Ν.Δ., η οποία έκανε λόγο μεταξύ άλλων για "ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη", ενώ η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι καταγράφοντας μια σειρά αντίστοιχων τοποθετήσεων τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκτιμούσαν ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός.

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν σήμερα οι κύριες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τηλεοπτικοί σταθμοί, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Τον περασμένο Αύγουστο, το ΣτΕ είχε απορρίψει αιτήματα των τηλεοπτικών σταθμών για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα διατάσσεται το «πάγωμα» του διαγωνισμού μέχρι την (σ.σ. σημερινή) εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Η άρνηση αυτή του ΣτΕ για έκδοση προσωρινής διαταγής ερμηνεύθηκε από πολιτικούς -κυρίως- κύκλους ως «προάγγελος» της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr αρμόδιες πηγές, αυτό δεν είναι ακριβές καθώς «άλλα είναι τα κριτήρια για την έκδοση προσωρινής διαταγής και άλλα για την κρίση της κύριας προσφυγής. Στην πρώτη περίπτωση, το δικαστήριο δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, εν προκειμένω, αν υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας ή μη της διαδικασίας».

Κύριο επιχείρημα των προσφευγόντων είναι ότι αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι νομικοί παραστάτες των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να επικαλεστούν δύο αποφάσεις του ΣτΕ (σ.σ. η μία μάλιστα είναι απόφαση Ολομέλειας) το 2014 και το 2015, οι οποίες επιβεβαιώνουν το παραπάνω επιχείρημα. Οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου εκδόθηκαν για το θέμα του «λουκέτου» στην ΕΡΤ και όπως αναφέρουν ρητώς «η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, ο έλεγχος εξυπηρέτησης των σκοπών του δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται στο ΕΣΡ».

Πάντως, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτελούν ένα είδος "δεδικασμένου", εντούτοις το ΣτΕ δεν δεσμεύεται και έχει τη δυνατότητα να εκδώσει αντίθετη απόφαση.

Το αντεπιχείρημα της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε δια στόματος Νίκου Παππά, έγκειται στο ότι ο έλεγχος και η επιβολή κυρώσεων είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Ο κ. Παππάς μάλιστα υποστήριξε ότι προκλήθηκαν έκτακτες συνθήκες από την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ και ως εκ τούτου αρμόδια για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω επιχειρήματα ακούστηκαν και κατά τη διάρκεια συζήτησης της κύριας προσφυγής για την ακύρωση του διαγωνισμού, η οποία εκδικάστηκε ενώπιον της Ολομέλειας τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτή τη διαδικασία οι τηλεοπτικοί σταθμοί στράφηκαν συνολικά κατά της διαδικασίας και των αποφάσεων που εκδόθηκαν προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Για τις 30 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η πρώτη σύσκεψη του ΣτΕ, που θα εξετάσει το θέμα και η απόφαση αναμένεται προσεχώς.

Τα σενάρια

Ποιες είναι οι πιθανές αποφάσεις του ΣτΕ;

-Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει υπέρ της συνταγματικότητας της διαδικασίας και συνεπώς ο διαγωνισμός είναι νόμιμος.

-Εφόσον κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η διαδικασία, ο διαγωνισμός «τινάζεται στον αέρα».

-Υπάρχει η πιθανότητα το ανώτατο δικαστήριο να κρίνει ότι η διαδικασία είναι συνταγματική, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να είναι περιορισμένος. Σε αυτή τη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια ή έμειναν εκτός διαγωνισμού να διεκδικήσουν τη θέση τους στο τηλεοπτικό τοπίο, γεγονός που εκτιμάται ότι και πάλι θα δημιουργήσει προβλήματα στον πραγματοποιηθέντα διαγωνισμό, καθώς οι υπερθεματιστές προσέφεραν τα συγκεκριμένα τιμήματα με δεδομένο ότι οι άδειες θα είναι μόνον 4 και όχι περισσότερες, άρα μεταβάλλεται η πιο σημαντική "συνθήκη" του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώπιον του ΣτΕ εκκρεμεί και «δεύτερος γύρος» αιτήσεων ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι οποίες επρόκειτο να συζητηθούν σήμερα.

Ωστόσο, η εκδίκαση αυτού του «πακέτου» των προσφυγών που κατά κύριο λόγο αφορούν ενστάσεις μεταξύ των διαγωνιζομένων αναβλήθηκε αυτεπαγγέλτως από τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γιώργο Παπαγεωργίου, ο οποίος επικαλέστηκε την εκκρεμότητα άλλων σοβαρών υποθέσεων γύρω από το ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v