Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ανοικτά μέτωπα στην... checklist των δανειστών

Κλείνει σήμερα ο κύκλος των συζητήσεων στην Αθήνα και αρχίζει κύκλος... τηλεδιασκέψεων. Η αισιοδοξία για τα προαπαιτούμενα και τα μεγάλα μέτωπα που άνοιξαν για τη β' αξιολόγηση. Συνεχίζεται το παζάρι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα ανοικτά μέτωπα στην... checklist των δανειστών

Με μία σύνοψη των πενθήμερων συνομιλιών, η οποία αναμένεται να αφήσει πολλές εκκρεμότητες, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης ανανεώνουν σήμερα το ραντεβού τους με τους επικεφαλής των δανειστών μέσω τηλεδιασκέψεων.

Στην αρχή της εβδομάδας, κανείς δεν περίμενε ότι πέντε ημέρες μετά, ο κατάλογος των προαπαιτούμενων θα είχε κλείσει. Και πράγματι ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός, με τα μεγαλύτερα ερωτήματα να εντοπίζονται στα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν τελικά το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις νέες διοικήσεις των τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει το θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Η στελέχωση των νέων διοικήσεων των τραπεζών, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, ενδέχεται να απαιτήσει και ορισμένες από τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη. Στα υπόλοιπα μέτωπα, προβλήματα μεγάλα δεν διαφαίνονται.

Τα ενεργειακά του κ. Σκουρλέτη «τρέχουν», τα θέματα της ΓΓΔΕ του Γ. Πιτσιλή έχουν προχωρήσει επαρκώς (και τα δύο όσον αφορά στα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ), η σύμβαση για το Ελληνικό κατατέθηκε στη Βουλή, επομένως ο χρόνος κρίνεται επαρκής για τη (σχεδόν) πλήρη κάλυψη του καταλόγου με τα προαπαιτούμενα έως το τέλος του μήνα.

Πολιτικές αποφάσεις και συμβιβασμοί αναζητούνται για μια ακόμα φορά, για να τελειώσει και αυτό το μαρτύριο της υποδόσης και να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης. Αργά ή γρήγορα, θα ληφθούν.

Παράλληλες αντιδράσεις

Σε αντιδιαστολή με το πακέτο των προαπαιτούμενων, το οποίο αργά ή γρήγορα θα κλείσει απελευθερώνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ, ένα άλλο πακέτο μέτρων ελληνικής έμπνευσης προκάλεσε -σε άλλα σημεία λιγότερο και σε άλλα περισσότερο- τριβές με τους δανειστές και παραμένει έωλο ως προς τον τελικό κοινοβουλευτικό του προορισμό.

Το πάγωμα των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό, τα «κουρέματα» υπερχρεωμένων επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, τα κίνητρα για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, συγκαταλέγονται μεταξύ των μέτρων εκείνων που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις από τους δανειστές.

Σε κανένα από τα παραπάνω δεν πήρε πράσινο φως για άμεση προώθηση στη Βουλή. Σε κανένα, παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές δεν είπαν «ξεχάστε το».

Θα συζητηθούν και αυτά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και μέσω τηλεδιασκέψεων τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται οι δανειστές να παίξουν για μία ακόμα φορά το παιχνίδι των καθυστερήσεων μέσω των διαρκών διευκρινίσεων. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πολιτικό. Τα μέτρα αυτά τα έχει εξαγγείλει μόλις προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και προφανώς δεν μπορούν να αναβάλλονται επ' αόριστο. Δεν είναι προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά νωπές πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Η τύχη αυτών των μέτρων δεν συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης. Θα μπορούσε όμως να την επηρεάσει στον βαθμό όπου η κυβέρνηση προκρίνει μονομερείς ενέργειες. Επί του παρόντος, οι σκέψεις μονομερούς ενέργειας φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει.

Και υποχρεώσεις

Αργά ή γρήγορα άλλωστε, μάλλον σχετικά γρήγορα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο εσωτερικό της τι ακριβώς θα περιλάβει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2020. Το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή -μετά από πολύμηνες, αιτιολογημένες πολιτικά, καθυστερήσεις- το Μεσοπρόθεσμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα το κάνει λίγο μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2017, στις 3 Οκτώβρη στη Βουλή.

Το ερώτημα όμως αν το Μεσοπρόθεσμο θα ενσωματώνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2020, όπως απαιτούν οι δανειστές και προβλέπει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί ότι ακόμα μπορεί να το παλέψει. Θα ήθελε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5% το 2019 και 2% το 2020. Οι δανειστές όμως λένε ακόμα «όχι». Μονομερής ενέργεια στο Μεσοπρόθεσμο θα χόντραινε πολύ το παιχνίδι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v