Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πλήρωσε και τι χρωστάει το Δημόσιο

Η διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου με ενισχύσεις ύψους 1,673 δισ. ευρώ, αλλά οι τελικές πληρωμές δεν ξεπέρασαν τα 440 εκατ. ευρώ.

Τι πλήρωσε και τι χρωστάει το Δημόσιο

Τις εφιαλτικές συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά μετά από πολύμηνο «πάγωμα» και καθυστερήσεις πληρωμών δημόσιων δαπανών αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δείχνουν ότι ενώ η διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου με ενισχύσεις ύψους 1,673 δισ. ευρώ, στην αγορά έπεσε το 1/4 αυτών και οι τελικές πληρωμές δεν ξεπέρασαν τα 440 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι στο τέλος Ιουλίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του ήταν 5,534 δισ. ευρώ από 5,93 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα, ενώ παράλληλα υπήρχε και ένα υπόλοιπο εκκρεμών επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 1,356 δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός των οφειλών στο τέλος Ιουλίου έφτανε τα 6,890 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τον Ιούλιο και οι τελικές πληρωμές επιταχύνθηκαν σημαντικά τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε αντιδιαστολή με την πληρωμή δαπανών, η οποία καθυστερεί, οι επιστροφές φόρων, αν και είναι υποπολλαπλάσιες, εκτελούνται αμέσως.

Τον Ιούλιο το κονδύλι που βγήκε για την κάλυψη εκκρεμών επιστροφών φόρου ήταν 46 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές ανέρχονταν ακριβώς σε 46 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο σημειώνει μάλιστα ότι μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τις οποίες μεταφέρθηκαν πιστώσεις θα συμψηφιστεί με οφειλές προς το Δημόσιο και «η τελικά απαιτούμενη ρευστότητα θα προσδιορίζεται σταδιακά».

Η διαδικασία συμψηφισμού υποχρεώσεων και οφειλών φορολογικού χαρακτήρα αποτελεί συνηθισμένη διαδικασία, δεν είναι σαφές όμως από τις ανακοινώσεις αν το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να συμψηφίσει και δαπάνες με φορολογικές οφειλές των δικαιούχων.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v