Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας-Στουρνάρας: Εκαστος... στον ρόλο του

Σε (προσωρινή;) κατάπαυση του πυρός κατέληξε η συνάντηση πρωθυπουργού-κεντρικού τραπεζίτη, παρουσία του Γ. Δραγασάκη. Τα «πολιτικά σενάρια» περί τον κ. Στουρνάρα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για παράλληλο τραπεζικό αναπτυξιακό σύστημα, η διοίκηση της Αττικής και το δάνειο στον επίδοξο καναλάρχη.

Τσίπρας-Στουρνάρας: Εκαστος... στον ρόλο του

«Πέφτουν οι τόνοι... μέχρι νεωτέρας», είναι το συμπέρασμα από την ωριαία συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Στουρνάρας, παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο διοικητής της ΤτΕ, έδωσε το σήμα της (προσωρινής;) κατάπαυσης του πυρός, επιλέγοντας, σε πράο ύφος, να τονίσει ότι:

* Η σχέση του με την κυβέρνηση δεν είχε χαλάσει ποτέ.

* Δεν υπάρχει (από τον πρωθυπουργό) σχέδιο εκπαραθύρωσής του.

* Διεξήχθη (κατά τη συνάντηση) μία πολύ καλή συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Την ίδια στιγμή δε, αναφέρθηκε στη δικαστική περιπέτεια της συζύγου του, επιλέγοντας τη φράση «έχει σπιλωθεί εδώ και πολύ καιρό με την ιστορία αυτή» (σ.σ. τα κονδύλια από το ΚΕΕΛΠΝΟ), σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι η ίδια «θα χειριστεί μόνη της το θέμα», διότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

«Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο»

Από την... άλλη όχθη, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι αρμοδιότητές του κεντρικού τραπεζίτη είναι αυστηρά οριοθετημένες και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να λειτουργεί ως πολιτικό πρόσωπο.

Η ίδια πηγή απέφυγε να διευκρινίσει εάν αυτή η αναφορά σχετίζεται με τα κατά καιρούς «σενάρια» περί πολιτικών πρωτοβουλιών για προώθηση «κεντροαριστερής κυβέρνησης», με τον κ. Στουρνάρα να εμφανίζεται (από τους συγγραφείς τους) ότι προωθείται σε κεντρικό ρόλο.

Αντιθέτως, επιβεβαίωσε άλλες πληροφορίες που θέλουν τον διοικητή να «μπλοκάρει» τον κυβερνητικό σχεδιασμό για δημιουργία «παράλληλου αναπτυξιακού τραπεζικού συστήματος», εκτός εποπτείας ΕΚΤ, με την Τράπεζα Αττικής και την ΕΤΕΑΝ να λειτουργούν ως ατμομηχανή.

Αυτή, λένε, είναι η βασική αιτία της διαμάχης κυβέρνησης-διοικητή για τη νέα διοίκηση της τράπεζας Αττικής -η οποία φαίνεται να αμβλύνεται μετά τη συμβιβαστική πρόταση στα πρόσωπα των κυρίων Ρουμελιώτη και Πανταλάκη.

Τον εν λόγω σχεδιασμό για το παράλληλο σύστημα έχει παρουσιάσει επισήμως ο κ. Δραγασάκης στη Βουλή και, για τον λόγο αυτό, δεν θεωρείται τυχαία η συμμετοχή του στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου.

Ο «ανεξάρτητος ρόλος»

Στην πιο «κομψή» της εκδοχή, η διαρροή από το Μαξίμου ήταν πως «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Στουρνάρα τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στον ανεξάρτητο ρόλο του διοικητή της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος» και στο ότι «δεν πρέπει να δημιουργούνται σκιές στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο μέρη».

Κατά την ίδια διαρροή, κυβέρνηση και ΤτΕ «εργάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, σε μια φάση που αρχίζουν και εμφανίζονται θετικά σημάδια, όπως η μείωση των κόκκινων δανείων, η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας».

Η παράμετρος Καλογρίτσα

Ειδικά στο θέμα της Τράπεζας Αττικής υπάρχει κι άλλη «σκιά», που αφορά στη δανειοδότηση του Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι κατηγορίες των αντιπάλων του επίδοξου καναλάρχη αφορούν στο μέγεθος του δανείου (5 εκατ. ευρώ), τη στιγμή που η τράπεζα δεν χορηγεί τόσο υψηλά ποσά, ενώ ξεκαθαρίσθηκε προχθές ότι το δάνειο δεν ανήκει σ' αυτά που εκκρεμούν.

Το «θέμα Καλογρίτσα» πάντως αποκτά όλο και... μεγαλύτερη ουρά, καθώς το πόθεν έσχες του έχει μπει στο μικροσκόπιο των αντιπάλων του (σ.σ. και των νικητών και των ηττημένων στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες), οι οποίοι θέτουν θέμα για το εν λόγω δάνειο, όπως και για το «βοσκοτόπι» στην Ιθάκη που εμφάνισε ως εγγύηση.

Ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει δώσει απαντήσεις, τα κυβερνητικά στελέχη που δυσφορούν με την εξέλιξη αυξάνονται και ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ο επιχειρηματίας θα διατηρήσει την τηλεοπτική άδεια που κέρδισε στη δημοπρασία.

«Κάθε προσωρινός υπερθεματιστής οφείλει να δικαιολογήσει τα χρήματά του και ο έλεγχος είναι διεξοδικός και ενδελεχής. Η διαδικασία της αδειοδότησης ήταν απολύτως διαφανής και αδιάβλητη», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (στο ΑΠΕ) ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σταθερά αντίθετος στην (υπό διεκδίκηση, ακόμα) νέα ιδιότητα του κ. Καλογρίτσα παραμένει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος (που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό), ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v