Με όπλο τη ΔΕΘ η επόμενη μέρα στη ΝΔ

Πώς αποτιμούν την τριήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Η επικοινωνία του νέου πολιτικού αφηγήματος στην κοινωνία και η σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα εργασιακά και το «παράθυρο» μικρότερων συντελεστών ΦΠΑ.

Με όπλο τη ΔΕΘ η επόμενη μέρα στη ΝΔ

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την τριήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δηλώνουν στη ΝΔ. Όπως λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν «τη μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την έξοδο του τόπου από την κρίση, που περιλαμβάνει σαφείς, κοστολογημένες και τεκμηριωμένες μειώσεις φόρων, προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και στοχευμένες μειώσεις των κρατικών δαπανών, αντίστοιχες των φοροελαφρύνσεων».

Μέσα σε λίγες μέρες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, όσοι παρακολούθησαν τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον μπορούν να αξιολογήσουν και να συγκρίνουν.

Αυτό θα είναι και το στοίχημα των γαλάζιων στελεχών από εδώ και πέρα: Αφενός, να επικοινωνήσουν τη «συμφωνία αλήθειας» που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης και αφετέρου, να επιδιώκουν σε κάθε ευκαιρία τη σύγκριση των δύο ανδρών, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπερτερεί σε όλα τα σημεία του πρωθυπουργού.

Πεποίθηση της Πειραιώς είναι ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «η φωνή του ρεαλισμού, της πραγματικής ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ενότητας και της αλήθειας» και θα έχει απήχηση στην κοινωνία, σε αντίθεση με τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν από δέκα μέρες, που εμπεριείχαν «το μήνυμα του διχασμού των νέων αυταπατών, ψεμάτων, αδιεξόδων, που οδηγούν τη χώρα στον κατήφορο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να απευθυνθεί στη μέση ελληνική οικογένεια, ενισχύοντας την προσωπική εικόνα του, κάτι που σκοπεύει να συνεχίσει με περιοδείες σε όλη τη χώρα και την άμεση επαφή του με τους πολίτες.

Στη ΝΔ γνωρίζουν πως αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της προσπάθειάς τους, να καταφέρουν να πείσουν την κοινωνία να εμπιστευτεί και πάλι την παράταξή τους, δεδομένης και της μεγάλης κρίσης που διανύει στο σύνολό του το πολιτικό μας σύστημα.

Το αγαθό των προθέσεων

Υψηλά εμπόδια αναμένεται να έχει το έργο των γαλάζιων στελεχών να προσελκύσουν τους δημόσιους υπαλλήλους πείθοντάς τους για το αγαθό των προθέσεών τους, καθώς, αν και ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων, ταυτόχρονα προανήγγειλε: την αναστολή των αυξήσεων των μισθών τους, τη διατήρηση των αναλογιών μεταξύ αποχωρήσεων υπαλλήλων και προσλήψεων, την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2015 και τη «στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα».

Και αν στα εργασιακά ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ιδιαιτέρως φειδωλός, αρκούμενος να υπογραμμίσει την ανάγκη αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και τη διαφωνία του στις ομαδικές απολύσεις, στα θέματα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών εμφανίστηκε πολύ πιο αναλυτικός και φιλόδοξος ότι θα πειστούν οι δανειστές.

Σχετικά δε με την αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά ανεβάζει τον ΦΠΑ σε μια κατηγορία αγαθών, όπως τα φάρμακα, από το 6% στο 11%, συνεργάτης του σημειώνει: «Σήμερα το 70% των αγαθών και υπηρεσιών έχει υπαχθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα στον αυξημένο συντελεστή 24%, ενώ μόνο ως εξαίρεση υπάρχουν ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες στο 13% και στο 6%. Εμείς στοχεύουμε σε μείωση του βάρους ΦΠΑ με δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 22%, με μείωση του μέσου σταθμισμένου συντελεστή ΦΠΑ, η οποία θα ωφελήσει όλα τα νοικοκυριά».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατανομή των προϊόντων και των υπηρεσιών στους δύο συντελεστές, καθώς και οι τυχόν εξαιρέσεις, θα καθορισθούν με βάση την κατάσταση της οικονομίας τη στιγμή των επόμενων εκλογών, εάν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αφήνοντας έτσι, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, «παράθυρο» για μικρότερους φορολογικούς συντελεστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v