Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Ν. Υόρκη με επίσημη και ανεπίσημη ατζέντα ο Τσίπρας

Τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για το χρέος στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Προεργασία από τον Ν. Παππά στην Ουάσινγκτον στο θέμα των πλεονασμάτων. Προσφυγικό στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, Κυπριακό στο τετ α τετ με Τ. Ερντογάν.

Στη Ν. Υόρκη με επίσημη και ανεπίσημη ατζέντα ο Τσίπρας

Με προσφυγικό-Κυπριακό στην επίσημη ατζέντα και ελληνικό χρέος στην ανεπίσημη, αναχώρησε χθες για πενθήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας, αν και η δραστηριότητα των δύο... περουκοφόρων Ελλήνων ανταποκριτών μετέφερε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού την εγχώρια σφοδρή αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πλην (άλλου) απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στις συζητήσεις και στα «τραπέζια» για την οικονομία, το προσφυγικό και την ασφάλεια, που έχουν οργανωθεί στο περιθώριο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι τον συνοδεύουν οι υπουργοί Νίκος Παππάς (Επικρατείας), Νίκος Κοτζιάς (Εξωτερικών), Γιώργος Σταθάκης (Ανάπτυξης) και οι αναπληρωτές υπουργοί Γιώργος Χουλιαράκης (Οικονομικών) και Γιάννης Μουζάλας (Μεταναστευτικής πολιτικής).

Η προσοχή ωστόσο στρέφεται σε δύο συναντήσεις του κ. Τσίπρα:

* Με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου, κατά τις πληροφορίες, θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

* Με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα κυριαρχήσει το Κυπριακό (καθώς καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για λύση μέχρι το τέλος του έτους) και το προσφυγικό -η τήρηση δηλαδή της ευρωτουρκικής συμφωνίας.

«Πριν παραδώσει ο Μπ. Ομπάμα»

Ως προς το πρώτο, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Euro2day.gr ότι την αμερικανική θέση περί αποφάσεων για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους έχει δώσει προ μηνών ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιου, με τη διαβεβαίωση ότι αυτές θα ληφθούν «πριν παραδώσει τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα» -δηλαδή, πριν την είσοδο του 2017.

Το ζητούμενο είναι η επαναβεβαίωση αυτής της θέσης και η συμφωνία πάνω στα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο από τη χώρα και τους δανειστές της, δεδομένου ότι το ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή πλευρά (το Βερολίνο) κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Προεργασία από τον Ν. Παππά

Την προεργασία των σημαντικών συζητήσεων έκανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μετέβη στην Ουάσινγκτον και, στη συνέχεια, στη Ν. Υόρκη την Παρασκευή, ενώ χθες εντάχθηκε στην ελληνική αποστολή.

Ηδη συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Nathan Sheets και τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας Adewale Adeyemo, στους οποίους μετέφερε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων», δήλωσε ο κ. Παππάς μετά τις δύο συναντήσεις.

Τόνισε μάλιστα ότι υπήρξε «συναντίληψη στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Ομιλητής για το προσφυγικό

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος σε δύο διασκέψεις για το προσφυγικό.

Η μία γίνεται σήμερα υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπάν Κι Μουν για το προσφυγικό, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.

Η άλλη διοργανώνεται αύριο από τον Μπάρακ Ομπάμα πάλι για το προσφυγικό, αλλά με αντικείμενο τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έχει ορισθεί για την Τετάρτη.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ με θέμα «τη διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας», ενώ την Πέμπτη θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v