Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήνεται αποζημίωση της UEFA στον Πλατινί λόγω «πρότερου έντιμου βίου»

Ενώ εκκρεμεί δικαστική έρευνα σε βάρος του Γάλλου για υπόθεση δωροδοκίας, η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης, χωρίς καν να είναι υποχρεωμένη, σημειώνει το Bloomberg.

Ψήνεται αποζημίωση της UEFA στον Πλατινί λόγω «πρότερου έντιμου βίου»

O Μισέλ Πλατινί, πρώην επικεφαλής της UEFA, ενδέχεται να λάβει αποζημίωση παρά το γεγονός ότι του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο που οδήγησε στην καθαίρεση του πρώην προέδρου της FIFA Στεπ Μπλάτερ.

H UEFA, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα εξέλεξε τον σχετικά άσημο δικηγόρο Aleksander Ceferin με καταγωγή από την Σλοβενία, ως αντικαταστάτη του Πλατινί, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετούς μήνες με τους συμβούλους του Γάλλου θρύλου του ποδοσφαίρου για την εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας. Η ετήσιες απολαβές του ανέρχονταν σε περίπου 2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ($2,1 εκατομμύρια), σύμφωνα με πηγή.

Το Bloomberg επικαλείται τις δηλώσεις ατόμου που παρακολουθούσε στενά τις συζητήσεις και του οποίου δεν δύναται να αποκαλύψει την ταυτότητα λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των συζητήσεων.

«Συνολικά το ζήτημα της οικονομικής αποζημίωσης μετά την καθαίρεσή του θα διευθετηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA εν ευθέτω χρόνο ακολουθώντας συμβουλές και προτάσεις της νεοσύστατης Επιτροπής Αποζημιώσεων της UEFA και των ειδικών νομικών συμβούλων», διαμήνυσε η UEFA μέσω e-mail.

Ο Πλατίνι, 61 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, που μεσουράνησε τις δεκαετίες 1970 και 1980, έχει καταδικαστεί σε τετραετή απαγόρευση από οποιουδήποτε είδους ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, αφότου η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA αποφάνθηκε πέρσι πως αποδέχτηκε «ανάρμοστη» αμοιβή το 2011 από τον Μπλάτερ.

O Πλατίνι υποσχέθηκε πως θα καθαρίσει το όνομά του, έχοντας μέσω έφεσης μειώσει στο μισό την αρχική ποινή των οκτώ ετών. Η έρευνα των ελβετικών αρχών σχετικά με αυτήν την «ανάρμοστη» αμοιβή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ελβετικό νόμο η UEFA δεν έχει καμία υποχρέωση να αποζημιώσει τον Πλατινί, αν και αρκετοί αξιωματούχοι του ποδοσφαιρικής αρχής εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης στον Γάλλο ως επιβράβευση για τα επιτεύγματά του από το 2007 που ανέλαβε επικεφαλής της UEFA, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο την ίδια πηγή.

Οι σύμβουλοι του Πλατινί επικαλούνται την επιτυχημένη κεντρική διαχείριση της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων των εθνικών ομάδων και τις προσπάθειές του Platini για την θέσπιση κανόνων που αποσκοπούν στην συγκράτηση του χρέους των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων στα πλαίσια του λεγόμενου «οικονομικού fair play».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του Πλατινί δεν δέχτηκε να σχολιάσει το θέμα.

Πλατινί και UEFA βρέθηκαν κοντά σε συμφωνία πριν την εκλογή του Ceferin σε μια συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και στην οποία η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA έδωσε την άδεια στον Πλατινί να εκφωνήσει αποχαιρετιστήρια ομιλία, στα πλαίσια μιας έκτακτη συνάντησης.

Ο πρώην βοηθός του Πλατινί και νούμερο 2 στην ιεραρχική κατάταξη της UEFA, Gianni Infantino, θα ηγείται της FIFA από τον Φεβρουάριο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v