Διαχειριστική ανικανότητα καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ

Τα δύο μέτωπα της γαλάζιας επικοινωνιακής τακτικής. Η σύγκριση Τσίπρα - Μητσοτάκη και η εικόνα για τον πρωθυπουργό. Τι περιμένει από τις νέες δημοσκοπήσεις η Πειραιώς. Οι τηλεοπτικές άδειες, η Αμυγδαλέζα και οι... πρυτάνεις.

Διαχειριστική ανικανότητα καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ

Με «οχήματα» τις τηλεοπτικές άδειες, το προσφυγικό και την παιδεία, η ΝΔ θα κορυφώσει τις επόμενες ώρες και μέρες την επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης.

Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας και βρίσκεται στριμωγμένος στα σκοινιά» και η στρατηγική της ΝΔ εστιάζει ακριβώς σε αυτή την εκτίμηση. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, τα γαλάζια στελέχη κινούνται σε δύο μέτωπα: αρχικά θέλουν να πείσουν τους πολίτες ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί σωστά κανένα σοβαρό ζήτημα» και ακολούθως θα θέσουν ως συγκριτικό μέτρο την εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το επόμενο στοίχημα της Πειραιώς, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, είναι να πείσουν πως αυτός «θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με τη θετική ψήφο του εκλογικού σώματος και όχι λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως για τον σημερινό πρωθυπουργό». Εικόνα που, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένουν να διαφανεί ακόμα πιο ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις που γίνονται τώρα, μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τους τόνους στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, απαιτούν την απόσυρση του νόμου Παππά και δεν εστιάζουν μόνο στον Χρήστο Καλογρίτσα αλλά στο σύνολο της διαδικασίας.

«Ακόμα και να τεθεί εκτός ο κ. Καλογρίτσας, δεν σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα είναι καλά και νόμιμα», έλεγε χαρακτηριστικά χθες στενός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. Με φόντο και την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα πρέπει οι τέσσερις πλειοδότες να καταθέσουν τα χρήματα της πρώτης δόσης, η ΝΔ αφήνει αιχμές ακόμα και για ποινική ευθύνη των μελών της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος να αναφέρει ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει πολιτικά, νομικά και ηθικά καταρρεύσει. Έχει ακυρωθεί από την ίδια την πραγματικότητα».

Αμυγδαλέζα και ρατσισμός

Και η «διαχειριστική ανικανότητα» -κατά τη ΝΔ- της κυβέρνησης δεν σταματά μόνο στις τηλεοπτικές άδειες, αφού αποτυπώνεται και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού. Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι το άνοιγμα της Αμυγδαλέζας που, ως αντιπολίτευση, «ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε "κολαστήριο"».

Ακόμα και όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών τον Μάρτιο δεν υλοποιήθηκαν, κατήγγειλε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολουθεί με προσοχή τις αντιδράσεις των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.

«Μακριά από εμάς ο ρατσισμός», επαναλαμβάνει κομματική πηγή, προσθέτοντας πάντως ότι «οι εκρήξεις στις τοπικές κοινωνίες συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει να αντιμετωπίσει οργανωμένα το πρόβλημα σε όλη τη χώρα».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την πρώτη του κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα ύστερα από την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Τρίτη, όταν θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη επί του συγκεκριμένου αντικειμένου στην Πειραιώς υπό τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί και με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων. Ο ίδιος έχει ήδη δημοσιοποιήσει τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του για το θέμα, ωστόσο ζητά και τις γνώμες των συνεργατών του, προκειμένου να διαμορφώσει την «πολύ σκληρή» ομιλία της ερχόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v