Citi: Πολύ φιλόδοξες οι προβλέψεις Τσίπρα

Για να υπάρξει φέτος θετική μεταβολή στο ΑΕΠ της τάξης του 0,2% θα πρέπει να καταγραφεί ανάπτυξη 0,8%, τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που ο οίκος θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο. Δεν αναμένεται μεγάλη στήριξη στο ΑΕΠ από τον τουρισμό φέτος.

Citi: Πολύ φιλόδοξες οι προβλέψεις Τσίπρα

Απίθανη θεωρεί η Citi την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη φέτος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Reuters. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι φέτος είναι πιθανό να καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% με 0,4%, λόγω των αυξημένων τουριστικών εισπράξεων και των φορολογικών εσόδων που υπερβαίνουν τις προσδοκίες. 

Οπως αναφέρει η Citi, ενώ είναι αληθές ότι η πορεία του ΑΕΠ εμφανίζεται λιγότερο αρνητική από το 2015, το πρώτο εξάμηνο έχει παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, της τάξεως του 1% σε ετήσια βάση, αν και καταγράφεται θετική μεταβολή το β' τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. 

Για να υπάρξει όμως ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 0,2%, το ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 0,8% τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που ο οίκος θεωρεί ιδιαίτερα απίθανο. Η Citi υπενθυμίζει ότι προβλέπει οριακή πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος.

Οσον αφορά στα στοιχεία για τον τουρισμό, η Citi εκτιμά ότι ο κλάδος δεν αναμένεται να παράσχει την ίδια ενίσχυση στο ΑΕΠ με την περίοδο 2013-2015. Η μείωση των τουριστικών εσόδων σε ετήσια βάση φέτος είναι ένας από τους λόγους που η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα παραμείνει αδύναμο τόσο το β' εξάμηνο του 2016 όσο και το 2017.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v