Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα του λογαριασμού για φόρους 1,8 δισ.

Δύσκολη εβδομάδα η επόμενη για τους φορολογούμενους. Ρυθμίσεις 12 δόσεων και πιστωτικές κάρτες επιστρατεύονται για να σηκώσουν τα βάρη της Εφορίας. Αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται στις πληρωμές ΕΝΦΙΑ από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες με μικρό φόρο.

Η ώρα του λογαριασμού για φόρους 1,8 δισ.

Λογιστές τρέχουν να ρυθμίσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις των πελατών τους.

Φορολογούμενοι τρέχουν στις τράπεζες να βάλουν στην πιστωτική τα χρέη τους στην εφορία, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να πληρώνουν μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όταν θα ξαναβάλουν τους φόρους σε μηνιαίο διακανονισμό για να βγει ο νέος χρόνος. Συνταξιούχοι περιμένουν το μηνιάτικο για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Άλλοι, εργαζόμενοι, άνεργοι ή και συνταξιούχοι, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Ο Σεπτέμβρης είναι δύσκολος και για τους φορολογούμενους και για το υπουργείο Οικονομικών. Για να βγει ο μήνας, απαιτεί πληρωμές φόρου εισοδήματος ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Για να μην αρχίσουν τα τρεχάματα στο υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να μπουν στο ταμείο 4,345 δισ. ευρώ. Τόσα είναι τα προβλεπόμενα έσοδα για να μην πέσουν έξω οι μηνιαίοι στόχοι του προϋπολογισμού και να μη συρρικνωθεί η υπέρβαση τακτικών εσόδων που έχει καταγραφεί έως το τέλος Αυγούστου.

Η προθεσμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και 2,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα (προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν αθροίζεται αλλά ενσωματώνεται στον όγκο των υπόχρεων ΕΝΦΙΑ) εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Παρασκευή.

Πολλοί, αναμφίβολα, υπό το βάρος συσσωρευμένων υποχρεώσεων αφήνουν τις πληρωμές για την τελευταία ώρα. Μεγάλος όγκος φορολογουμένων όμως, σύμφωνα με την εικόνα που έχει το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη σπεύσει να πληρώσει.

Αρμόδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν έντονη ροή πληρωμών του ΕΝΦΙΑ ήδη τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτέμβρη, φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε και πέρυσι, όταν και είχε αποδοθεί (η προκαταβολική πληρωμή) κυρίως στην επιβολή των capital controls.

Η επανεμφάνισή του φέτος συνδέεται πλέον με το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι στους οποίους έχουν βεβαιωθεί μικροποσά ΕΝΦΙΑ, έως 50 ευρώ, σπεύδουν να πληρώσουν. Να ξεμπερδεύουν.

Παράλληλα άλλωστε καταγράφεται ένα κύμα συμψηφισμών ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου στις Δ.Ο.Υ, με τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, ενώ οι ρυθμίσεις των 12 δόσεων στην εφορία και η πληρωμή των φόρων μέσω πιστωτικών καρτών έχουν την τιμητική τους. Χωρίς δόσεις, τόσοι φόροι δεν πληρώνονται.

Η ανάλυση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι 1.039.540 ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους έως 50 ευρώ.

Το συνολικό ποσό οφειλής τους από ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 21,229 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τις πιθανότητες μεγάλης εισπραξιμότητας κατά τον πρώτο μήνα πληρωμής της δόσης, τουλάχιστον από τους μικροϊδιοκτήτες. Ενδεικτικά οι Ταυτότητες Οφειλής για 564.195 ιδιοκτήτες αφορούν ΕΝΦΙΑ έως 19,99 ευρώ σε μία δόση.

Οι πέντε μηνιαίες δόσεις αφορούν 5.323.649 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επωμίζονται άθροισμα ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου 3,258 δισ. ευρώ.

Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου συνολικά απαιτεί 642 εκατ. ευρώ, ή το ένα έβδομο των προβλεπόμενων μηνιαίων τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού.

Το ένα τέταρτο των μηνιαίων εσόδων είναι, από την άλλη πλευρά, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Η εκκαθάριση έχει βγάλει χρεωστικό σημείωμα για 2.313.737 φορολογούμενους, οι οποίοι συνολικά -σε τρεις διμηνιαίες δόσεις- καλούνται να πληρώσουν 3,764 δισ. ευρώ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v