«Γερμανικές βοήθειες» πήρε η Ελλάδα στον τουρισμό

Επιβεβαιώνεται η αυξημένη ζήτηση από Γερμανία στην περίοδο αιχμής του καλοκαιριού. Μεγάλη κερδισμένη η Ισπανία, χαμένη η Τουρκία. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis) για το 7μηνο.

«Γερμανικές βοήθειες» πήρε η Ελλάδα στον τουρισμό

Τη βελτιωμένη εικόνα της ταξιδιωτικής κίνησης από τη Γερμανία προς την Ελλάδα στην περίοδο αιχμής του καλοκαιριού έναντι του πρώτου εξαμήνου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία Ιουλίου που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Οι επιβάτες που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας με προορισμό την Ελλάδα σημείωσαν συνολική αύξηση 8% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου αλλά η άνοδος ήταν μεγαλύτερη τον Ιούλιο, φθάνοντας το 12,9%.

Σύμφωνα με την Destatis, ο συνολικός αριθμός επιβατών που ταξίδεψαν με αεροπλάνο από τη Γερμανία προς την Ελλάδα έφθασε τις 467.000 τον Ιούλιο και το 1.564.000 ταξιδιώτες στο επτάμηνο. Η αύξηση της κίνησης από τη Γερμανία μεταφράζεται, σε απόλυτα μεγέθη, σε 116.000 περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με πέρυσι για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Ωστόσο παράλληλα, τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις μερικής ανάσχεσης της κίνησης από τη Γερμανία προς τα ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό πως η άνοδος επιβατών από τη Γερμανία είναι μικρότερη στα νησιά (7,1%) έναντι του συνόλου της χώρας (8%). Τον Ιούλιο, αντίθετα, καταγράφεται οριακά μεγαλύτερη ροή ταξιδιωτών προς τα νησιά (+13,4%) σε σύγκριση με το σύνολο της χώρας (+12,9%).

Η απόκλιση με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Αν αντιπαραβάλει κανείς τα στοιχεία της Destatis και της Τράπεζας της Ελλάδος για το ίδιο διάστημα, διαπιστώνεται απόκλιση.

Η μεν Destatis αναφέρει 1,564 εκατ. ταξιδιώτες στο επτάμηνο ενώ τη ΤτΕ 1,339 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Οι ερμηνείες θα μπορούσαν να είναι πολλές, γι' αυτό τον λόγο το Euro2day.gr απευθύνθηκε στην Destatis για να διευκρινίσει το θέμα.

Σύμφωνα με την απάντηση που λάβαμε, τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας αναφέρονται στο σύνολο των επιβατών (όλες οι εθνικότητες) που αναχωρούν από αεροδρόμια της Γερμανίας (μεταξύ των οποίων και Έλληνες που ζουν εκεί) και όχι αποκλειστικά σε Γερμανούς επιβάτες.

Ας σημειωθεί πως η Γερμανία αποτελεί μια από τις βασικές «πύλες» για ταξιδιώτες που κατευθύνονται στην Ελλάδα προερχόμενοι από μακρινούς προορισμούς της Ασίας και της Βορ. Αμερικής. Επιπλέον, αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για επιβάτες κρουαζιέρας που κατευθύνονται στην Ελλάδα προερχόμενοι από την Αμερική.

Από τα στοιχεία της Destatis επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην «τετράδα» των κερδισμένων προορισμών της Ευρώπης της φετινής χρονιάς στη γερμανική αγορά, με κριτήριο την αύξηση επιβατών. Οι άλλοι τρεις προορισμοί του «καρέ» είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Τα μεγαλύτερα οφέλη, όπως αναμενόταν, αποσπά η Ισπανία, η οποία προσέλκυσε 7,774 εκατ. επιβάτες από τη Γερμανία στο επτάμηνο (778.000 περισσότερους από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο 11,1%), με τους δύο βασικούς παραθεριστικούς της προορισμούς Βαλεαρίδες και Κανάρια να καταγράφουν αντίστοιχα αύξηση 12% και 10,9%.

Με αύξηση επιβατών 10,9% στο επτάμηνο κινήθηκε η Πορτογαλία, προσελκύοντας συνολικά 1,309 εκατ. επιβάτες από αεροδρόμια της Γερμανίας.

Στο «καρέ» των κερδισμένων και η Ιταλία, παρότι η αύξηση επιβατών περιορίστηκε στα επίπεδα του 5,4%. Τα αυξημένα προγράμματα δρομολογίων για Ιταλία που πρόσφεραν φέτος Γερμανοί τουρ οπερέιτορ είχαν ως αποτέλεσμα αύξηση επιβατών της τάξης των 200.000.

Τον «χορό» των χαμένων στη γερμανική αγορά οδηγεί η Τουρκία. Αν και οι απώλειες (επιβατών πάντα και όχι απαραίτητα τουριστών) εμφανίζονται να περιορίστηκαν στο –13,4% καθώς οι επιβάτες έφθασαν τα 3,646 εκατ. στο επτάμηνο. Οι απώλειες μεταφράζονται σε περίπου 800.000 επιβάτες, από τους οποίους οι 500.000 αφορούν την περιοχή της Αττάλειας, η οποία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα σημειώνοντας πτώση 28%.

Από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της Ελλάδας, η Αίγυπτος κατέγραφε στο επτάμηνο πτώση 36,5%, το Μαρόκο 7,3% και η Τυνησία 39,4%

Στους χαμένους και η Κύπρος, η οποία εμφανίζεται να καταγράφει μείωση επιβατών 6,5% στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Από τους μακρινούς προορισμούς, τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης μεταξύ των ταξιδιωτών από τη Γερμανία κατέγραψαν το Χονγκ Κονγκ (+30,4%), η Ταϋλάνδη (+28,5%), η Δομινικανή Δημοκρατία (+14,8%) και το Μεξικό (+11,5%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v