Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται τα αναδρομικά για το μετοχικό ταμείο υπαλλήλων

Σημαντικά μειωμένες θα είναι οι απολαβές για τους δικαιούχους ΜΤΠΥ καθώς Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικές μειώσεις. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα. Αναλυτικά παραδείγματα.

Ερχονται τα αναδρομικά για το μετοχικό ταμείο υπαλλήλων

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα παρακρατηθεί η πρώτη από τις δύο δόσεις των αναδρομικών μειώσεων στα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να βάλουν στην τσέπη τους πολύ λιγότερα απ’ όσα εισέπραξαν τέλη Ιουνίου.

Ολα τα μερίσματα του ΜΤΠΥ αναπροσαρμόστηκαν σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου και η μείωση ισχύει αναδρομικά από 1/1/2016 και έτσι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΜΤΠΥ Ηλία Μπάρδα, από τον Ιανουάριο του 2017 οι μερισματούχοι θα λαμβάνουν το πραγματικό, νέο ποσό του μερίσματος, όπως αυτό προκύπτει από το νέο τρόπο υπολογισμού.

Ετσι Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο το μέρισμα που θα λάβουν οι μερισματούχοι, λόγω μείωσης και αναδρομικών θα είναι «ψαλιδισμένο» ακόμη και πάνω από 50% συγκριτικά με ότι έβαλαν στην τσέπη τους το Μάρτιο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 25ετία έπαιρνε μηνιαίο μέρισμα 142,15 ευρώ. Πλέον, το μέρισμα διαμορφώνεται στα 92,19 ευρώ το μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στο παλιό και το νέο είναι 49,96 ευρώ. Ο δικαιούχος πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά, τη διαφορά αυτή για 3 μήνες (149,88 ευρώ). Στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα εισπράξει το μέρισμα που αντιστοιχεί σε τρεις μήνες (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) και θα του παρακρατηθούν από το συνολικό ποσό τρεις μήνες αναδρομικών. Έτσι η πρώτη δόση αναδρομικών ορίζεται στα 74,97 ευρώ και ο δικαιούχος θα εισπράξει τελικά 201,60 ευρώ για το τρίμηνο.

Αντίστοιχα, συνταξιούχος Τεχνικής Εκπαίδευσης με 35 έτη ασφάλισης, ενώ έως τον περασμένο Μάρτιο έλαβε μηνιαίο μέρισμα της τάξης των 178,09 ευρώ, λόγω της μείωσης, πλέον θα λαμβάνει 122,85 ευρώ (-55,24 ευρώ το μήνα). Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα λάβει 285,66 ευρώ μέρισμα που αντιστοιχεί στην παροχή τριμήνου, μειωμένη όμως κατά 82,89 ευρώ, λόγω της πρώτης δόσης της οφειλής από τα αναδρομικά.

Να σημειωθεί ότι, υπάρχουν και περίπου 25.000 - 30.000 μερισματούχοι που έχασαν οριστικά από 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδρομική επιστροφή των ποσών που δόθηκαν για το τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος, θα αναζητηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v