Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: «Καμπανάκι» για δίκαιη μοιρασιά στα βάρη του προσφυγικού

Αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης. «Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα», σημείωσε. Να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση, να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου.

Τσίπρας: «Καμπανάκι» για δίκαιη μοιρασιά στα βάρη του προσφυγικού
«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό, στη Βιέννη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος. Έθεσε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσματική δουλειά.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη «όπου συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε εδώ στην Αυστρία «που εξειδικεύσαμε ορισμένες πτυχές του». «Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε. Τόνισε ότι «ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη», και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες, που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές κι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης να γίνει πραγματικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο». «Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα», είπε, και πρόσθεσε πως πιστεύω ότι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων έγινε κατανοητό.

"Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα"

"Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σημείωσε ότι το ζήτημα ειναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι οι χώρες προορισμού είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν το βάρος και πως εάν θέλουμε να αποφευχθεί να πέσει το βάρος σε ένα μόνο κομμάτων των χωρών πρέπει να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και αλληλεγγύη. Για τη μετεγκατάσταση η δέσμευση της Ευρώπης ήταν για 66.000 σε δύο χρόνια και έχουν γίνει 4.000, ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις. Γι' αυτό η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ουσιαστική επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρόσκλησης και της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή σύνοδο, κάτι που, υπενθυμίζεται, δεν είχε γίνει πέρυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με τις δικές του θέσεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει αναλυτικά και στον ΟΗΕ, με κεντρική τη θέση ότι το Προσφυγικό είναι ζήτημα αντιμετώπισης από όλες τις χώρες και ότι δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες, ούτε με παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, δηλαδή με αντιλήψεις που θεωρούν το διεθνές Δίκαιο πολυτέλεια και που ζητούν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ζήτημα της εφαρμογής της μετεγκατάστασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στηριχθεί από όλους. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ροές παρουσιάζουν σημάδι αύξησης (ενώ ήταν κάτω από 100 ανά ημέρα, τώρα είναι 150 άνθρωποι ανά ημέρα) και η ελληνικη πλευρά παράλληλα με την ικανοποίηση που εκφράζει για την εφαρμογή της συμφωνίας και τα αποτελέσματα που έχει, επιμένει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες, κάτι που έθεσε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Ρ. Τ. Ενρτογάν, στη Ν. Υόρκη. Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε ενίσχυση για αύξηση των στελεχών των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύτατα. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τη στελέχωση και θα τοποθετήσει ακόμα 44, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό γραφείο για το 'Ασυλο έχει δεσμευτεί για 400 στελέχη και το έχει αθετήσει.

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτός από τη συνεργασία με τη Frontex, πριν από μια εβδομάδα έχει κάνει και αίτημα για επέκταση συνεργασίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης είναι κλειστοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοίγεται με τη συμφωνια ΕΕ- Τουρκίας, δηλαδή ο δρόμος των μετεγκαταστάσεων και των επεναγκαταστάσεων.

Ως προς το ζήτημα της αποσυμπίεσης των νησιών, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει κατά τη συνάντηση του με τον Ρ.Τ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ότι κάποιοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους κλειστού τύπου στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο να γίνουν διμερείς συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να γίνουν τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τέλος, η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, το οποίο στις σημερινές συνθήκες κρίσης με τις τεράστιες ροές έχει καταστεί ξεπερασμένο. Το ζήτημα της αναθεώρησης το έβαλε πολύ έντονα η Ιταλία στον ΟΗΕ, στην 4η στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό.

Αβραμόπουλος: Οι προκλήσεις της μετανάστευσης δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα

Την αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση στο προσφυγικό, ένα χρόνο μετά την Σύνοδο της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια και το σχέδιο της ΕΕ για το προσφυγικό, περιέγραψε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της μίνι - συνόδου για το προσφυγικό στη Βιέννη.

Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι "οι προκλήσεις της μετανάστευσης δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα" και πως "όλοι είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, και η μόνη λύση είναι κοινή".

"Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από το περασμένο έτος", είπε ο Επίτροπος, "οι αριθμοί έχουν μειωθεί δραματικά: από χιλιάδες ανά ημέρα σε μερικές εκατοντάδες ανά ημέρα" και ως εκ τούτου, σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική χάρη, πρώτα απ 'όλα, "χάρις τη συνεργασία με την Τουρκία", τόνισε.

Για την Κομισιόν, η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει "το σχέδιο A", είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι επίσης ζωτικής σημασίας και έχει ενισχυθεί με την παρουσία της Frontex σε διαφορετικά τμήματα των συνόρων.

"Επιπλέον, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η νέα ευρωπαϊκή μας σύνορα και την Ακτοφυλακή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία πολύ σύντομα", σημείωσε ο Δ.Αβραμόπουλος ανακοινώνοντας ότι θα πάει στη Βουλγαρία στις 6 Οκτωβρίου για την επίσημη έναρξη της λειτουργία της κοινής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής της ΕΕ, χώρα προς την οποία θα διατεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση σύντομα.

"Προσφέρουμε επίσης οικονομική στήριξη προς τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", είπε ο Επίτροπος και συμπλήρωσε ότι "για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και με την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα συνήθη σημεία συγκέντρωσης μεταναστών .

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο εταιρικής της σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης θα υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης καθώς πρόοδος στην επιστροφή και την επανεισδοχή.

"Επιπλέον", είπε ότι "ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών θα συσταθεί στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής συνόρων και του Λιμενικού Σώματος".

"Τελικά, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών".

Συγκεκριμένα: στην συνολική υποστήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής καθώς "η αλληλεγγύη είναι το θεμέλιο της πολιτικής μας".

Η ΕΕ θα υποστηρίξει τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των συνόρων τους και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής. "Όπως είπα στην αρχή: η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας συνεργάζονται στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση", κατέληξε ο Επίτροπος.

Τουσκ: Κλειδί για το μεταναστευτικό ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων

"Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό 'κλειδί' για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter και προσθέτει ότι: «Προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία».

«Σήμερα», είπε ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, «θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας». «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά», ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία της οργάνωσης αυτής της συνάντησης από τον Καγκελάριο Κέρν.

Κέρν (Αυστρία): Στόχος μας μια κοινή ευρωπαϊκή δράση

"Στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη μίας κοινής ευρωπαϊκής δράσης στο προσφυγικό, καθώς υπάρχουν τελείως διαφορετικές θέσεις, όπως εκείνες των Γερμανών ή των Ούγγρων, που βρίσκονται σε δύο διαφορετικές άκρες του φάσματος", τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της "μίνι" Συνόδου Κορυφής: "Μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού", την οποία συγκάλεσε ο ίδιος στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, οι θέσεις αυτές δεν εναρμονίζονται με μία Σύνοδο Κορυφής, ούτε με μεγάλη τυμπανοκρουσία, αλλά πρέπει να εξελιχθεί μία κοινή γραμμή και αυτή η γραμμή πρέπει να προβλέπει ότι τα σύνορα θα πρέπει να προστατεύονται από κοινού και με συνέπεια.

Επίσης, θα πρέπει κανείς να ασχοληθεί με το πώς θα διοργανωθεί η μέριμνα των προσφύγων κοντά στις χώρες προέλευσής τους, καθώς αυτός, κατά την άποψή του, είναι με σιγουριά ο αποτελεσματικότερος τρόπος, από το να ξεκινήσει κανείς με την αντιμετώπιση του προβλήματος, όταν οι πρόσφυγες θα έχουν φθάσει στο Πέρασμα Μπρένερ (σ.σ. στα ιταλο-αυστριακά σύνορα).

Όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, έχει διαπιστωθεί πως με τα έως τώρα μέτρα, έχει μειωθεί σαφώς ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, όμως είναι, επίσης, γνωστό ότι αυτή η πρόκληση δεν θα τελειώσει ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά ούτε το επόμενο έτος, διότι πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Στόχος του ίδιου είναι, όπως είπε,να εξευρεθεί εδώ μία λύση για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ευρώπη, ώστε αυτό που αναμένεται να μπορεί και να αποπερατώνεται και θα πρέπει να υπάρχει μία ρεαλιστική εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβεί σε μία τέτοια Σύνοδο. Ο δρόμος, ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, είναι η εξεύρεση μίας κοινής κατανόησης, με τη σημερινή Σύνοδο να έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται μαζί όλοι εκείνοι τους οποίους το θέμα αφορά και ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τις προοπτικές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v